Κόσμος

26/05/2016 - 15:06

«Βυθίζεται» στο σκοτάδι η Γαλλία - Πυρηνικοί σταθμοί στη μάχη για τα εργασιακά

yle="text-align: justify;">Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος

 
Oι εργαζόμενοι στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας ρίχνονται και αυτοί στη «μάχη» των δυναμικών κινητοποιήσεων εναντίον του εργασιακού νόμου που έχει φέρει στα «χαρακώματα» την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και το συνδικάτο «CGT». 
 
Την ίδια ώρα, τα μπλόκα στα διυλιστήρια της έχουν αναγκάσει τις αρχές να καλύψουν τις ανάγκες τους από τα αποθέματα πετρελαίου ενώ από τις σημερινές κινητοποιήσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βυθιστούν πολλά νοικοκυριά στο σκοτάδι.    
   
Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος. 
   
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα μπλόκα στα διυλιστήρια τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει ουρές στα βενζινάδικα, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αστυνομικές επεμβάσεις για άρση των αποκλεισμών. 
 
Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησύχασε χτες η κυβέρνηση των Παρισίων επιβεβαιώνοντας ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους, ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.
  
Όπως επισημαίνουν η γαλλική εφημερίδα Le Monde, κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα σε πολλές  περιοχές της Γαλλίας. 
   
Το προσκείμενο στο κομουνιστικό κόμμα συνδικάτο CGT δεν το βάζει κάτω παρά τη μη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των άλλων λεγόμενων «ρεφορμιστικών συνδικάτων» όπως το CFDT, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien. 
    
Σήμερα, πάντως, θα είναι η μεγάλη μέρα στη Γαλλία αφού θα φανεί το εύρος της συμμετοχής στην απεργία. 
 
Χτες , σε διάφορες γειτονιές της Νάντης στα βόρεια της χώρας, αλλά και στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στη Μασσαλία στο γαλλικό νότο, σημειώθηκαν οι πρώτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
  
 
Και ενώ συνεχίζονται οι δυσκολίες στα πρατήρια βενζίνης, ούτε οι σιδηροδρομικοί κατεβάζουν τα όπλα κατά του εργασιακού νόμου. Συνεχίζουν τις απεργίες όπως και σήμερα ενώ από τον Ιούνιο δηλώνουν ότι θα πυκνώσουν τις κινητοποιήσεις με καθημερινές κινητοποιήσεις. 
Στην Air France η κατάσταση είναι επίσης απειλητική, καθώς οι πιλότοι αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε εξαήμερη απεργία. 
   
Το κλίμα σύγκρουσης διαφαίνεται και στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς: 
 
"Το συνδικάτο CGT (πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα) δεν κυβερνά αυτή τη χώρα", δήλωσε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργό  επισημαίνοντας πως  «δεν θα υποχωρήσει» από το νόμο για τα εργασιακά και θα συνεχίσει να κρατά σκληρή στάση.
 
Ο νόμος που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό Μεσαίωνα και τελικά πέρασε με προεδρικό διάταγμα, έχει βγάλει τις τελευταίες ημέρες συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις τους δρόμους της Γαλλίας.  
 
Οι επικριτές του εργασιακού νόμου κάνουν λόγο για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ανεργίας.
  
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τη μάχη με την κυβέρνηση, η σύγκρουση είναι και μεταξύ του CGT και του συνδικάτου CFDT που έχει αρνηθεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
 
 
πηγή: www.protothema.gr

Μοιράσου το άρθρο!