Βιβλίο

13/07/2017 - 10:27

«Γίνε πράκτορας του πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη

trong>«Γίνε πράκτορας του πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος, Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2014), «Γίνε πράκτορας του πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ» (Πρώτη έκδοση: Μάιος 2016), «Γίνε πράκτορας του πλανήτη: Τα τέρατα των ωκεανών» (Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017)

 

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κι έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, την Αμερική, την Αγγλία και τη Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες (Ford Motor Company, Accenture, BBC, Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας). Δουλεύοντας ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σ’ ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ, ταξίδεψε στην Ινδία, όπου συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους, κι έτσι πείστηκε ότι τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Πλέον ζει στην Ελλάδα, όπου το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη – το πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Το 2013, οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Στο πλαίσιο αυτής της πλούσιας δράσης της Ανδρεάδη εντάσσονται τα τρία –μέχρι στιγμής– βιβλία της σειράς «Γίνε πράκτορας του πλανήτη», που έχουν γνωρίσει σημαντικές διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το πρώτο βιβλίο της σειράς, επικείμενη μετάφραση και κυκλοφορία τους στην Κίνα, στην Αίγυπτο και σε όλο τον αραβόφωνο κόσμο. Και είναι, πράγματι, τρία βιβλία εξαιρετικά – ως σύνολο, αλλά και μεμονωμένα το καθένα.

 

Στο πρώτο μέρος της σειράς, ο αναγνώστης μπαίνει στο παιχνίδι από την πρώτη σελίδα και καλείται να γίνει πράκτορας της Περιβαλλοντοπόλ, με αποστολή του να σώσει τη Γη από την πραγματική και διογκούμενη οικολογική καταστροφή. Συνεργάτες του αναγνώστη είναι τέσσερις άλλοι πράκτορες του πλανήτη: η Ανίτα από το Μπαγκλαντές, με ειδικότητα στην ενέργεια, η οποία μας ενημερώνει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταπολέμησή του με απλές μεθόδους, ο Ιάσονας από την Ελλάδα, με ειδικότητα στο νερό, ο οποίος μας ενημερώνει για τον κύκλο του νερού και την κατασπατάλησή του, ο Μπεν από την Αμερική, με ειδικότητα στα σκουπίδια, ο οποίος μας ενημερώνει για το τρίπτυχο της αντιμετώπισης του εκτεταμένου αυτού προβλήματος –μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση– και, τέλος, η Μαρί-Λουίζ από τη Γαλλία, με ειδικότητα στην κομποστοποίηση, η οποία μας ενημερώνει για τη μεγάλη ανακούφιση που προσφέρει στο περιβάλλον η απλή αυτή διαδικασία.

 

Σε 120 σελίδες, λοιπόν, γραμμένες με τρόπο σπιρτόζικο και διασκεδαστικό, ο αναγνώστης βλέπει συγκεντρωμένα ορισμένα αδιανόητα επιστημονικά στοιχεία για τους όλο και αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας –λ.χ. η Σουπάρα, η τεράστια σούπα που είναι φτιαγμένη από πλαστικά απορρίμματα και πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει 10 φορές το μέγεθος της Ελλάδας!– αλλά και τους απλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από μας. Είναι δηλαδή ένα βιβλίο όχι απλώς διδακτικό, αλλά διαφωτιστικό για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

 

Στο δεύτερο και στο τρίτο βιβλίο της σειράς, ο αναγνώστης είναι πια μέλος της ομάδας των πρακτόρων και συμμετέχει ενεργά σε δύο συναρπαστικές περιπέτειες: στην Εκδίκηση του Πουφ θα πρέπει να ανακαλύψει τα τρία υπερόπλα που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη, στα Τέρατα των ωκεανών να ανακαλύψει στη θάλασσα τα τέσσερα τέρατα που απειλούν να τον καταστρέψουν.

 

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών, εδώ όμως έχουμε τρία βιβλία που αφυπνίζουν πραγματικά τον αναγνώστη και τον παρακινούν να αναλάβει δράση από την αμέσως επόμενη στιγμή. Η μοντέρνα και σπιρτόζικη εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου όχι μόνο υπηρετεί πιστά το πνεύμα της συγγραφής, αλλά και παραδίδει στον αναγνώστη ήρωες που εντυπώνονται στη μνήμη και εξάπτουν τη φαντασία του. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη γραφιστική σύλληψη της Ουρανίας Λυμπεροπούλου, που συμβάλλει με τη δική της έμπνευση και το μεράκι της σε ένα αποτέλεσμα ιδανικό.

 

Το τέλος κάθε βιβλίου της σειράς «Γίνε πράκτορας του πλανήτη» είναι η αρχή της καθημερινής νίκης του αναγνώστη στον πόλεμο για τη σωτηρία της Γης. Διαβάστε τα επειγόντως μαζί με τα παιδιά σας, δωρίστε τα στα παιδιά του περιβάλλοντός σας! Δεν έχουμε στιγμή για χάσιμο!

 

Βρείτε τα εδώ 

εδώ 

και εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!