Βιβλίο

16/11/2017 - 06:09

«Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου» της Μαρίας Παπανικολάου – Εκδόσεις Οσελότος

yle="text-align: justify;">«Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου – Πώς ήρθε το αμπέλι στη γη» της Μαρίας Παπανικολάου, από τις Εκδόσεις Οσελότος

(Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2017)

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

Η Μαρία Παπανικολάου, με σπουδές Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων σε ιδιωτικό εργαστήρι της χώρας μας, εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και υπεύθυνη διαφόρων τομέων σε μεγάλους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Νεμέα με την οικογένειά της και ασχολείται με την αφήγηση και τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία.Η Μαρία Παπανικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου της την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στο καφέ Θέσις 7, στο Μοναστηράκι.

Η απίστευτη ιστορία του θεού Διόνυσου – Πώς ήρθε το αμπέλι στη γη είναι το πρώτο της βιβλίο και εγκαινιάζει τη σειρά «Ιστορίες της Αχελώνας – Μυθολογία», που θα συμπληρωθεί με δύο ακόμα βιβλία – ένα για την ελιά και ένα για τα δημητριακά, από τους πιο σπουδαίους θησαυρούς της ελληνικής γης.

Οι μύθοι γύρω από τον θεό Διόνυσο και τη σύνδεσή του με την καλλιέργεια του αμπελιού, λοιπόν, είναι το θέμα του βιβλίου αυτού. Για τον Διόνυσο που είναι, θα λέγαμε, από τους κάπως παραγνωρισμένους θεούς του Ολύμπου – ενώ για τον Δία, για την Αθηνά, για τον Ποσειδώνα, για την Αφροδίτη και άλλους-ες, έχουμε μια νοερή απεικόνιση του πώς αποδιδόταν η μορφή τους σε αγάλματα και αγγεία, η οποία αναπαράγεται στις σύγχρονες εικονογραφήσεις, για τον Διόνυσο δεν ενεργοποιείται εξίσου εύκολα αντίστοιχος συνειρμός. Κι είναι ωραία η απεικόνισή του στο βιβλίο αυτό από την Κωνσταντίνα Ζαφείρη– ένας σγουρομάλλης νέος, που τα μαλλιά του παραπέμπουν σε σκουρόχρωμα τσαμπιά σταφύλι. Πέρα από την ιστορία της γέννησής του από τη Σεμέλη και τον Δία, στο βιβλίο παρουσιάζεται και η πιο διαδεδομένη μυθολογική εκδοχή για τη γένεση του οίνου, που πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Οινέα της Καλυδώνας, στα μέρη της Αιτωλίας, στο παλάτι του οποίου ο Διόνυσος γεύτηκε πρώτη φορά τον οίνο και διάλεξε την αποστολή του στη γη: τη διάδοση της καλλιέργειας του αμπελιού και της παραγωγής του ποτού αυτού, που θα ευφραίνει την καρδιά των ανθρώπων.

Η ελληνική μυθολογία είναι, βέβαια, γεμάτη με θαυμάσιες ιστορίες – τόσο πολλές, ώστε δε γίνεται να τις ξέρουμε όλες, τόσο θαυμάσιες, ώστε τις θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα, μας εμπνέουν ακόμα και σήμερα. Μια ιστορία όμως δεν αρκεί να είναι από μόνη της ωραία, πρέπει και να μας την πει κάποιος ωραία. Κι αυτό επιτυγχάνεται εδώ, μ’ ένα κείμενο που ρέει σαν νεράκι και μας ευφραίνει σαν γλυκόπιοτο κρασί. Γιατί μπορεί η Μαρία Παπανικολάου να υπογράφει εδώ το πρώτο της βιβλίο, αλλά είναι πολλά χρόνια αφηγήτρια και ξέρει καλά τι θα πει «ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, που να παρασύρει τον ακροατή ή τον αναγνώστη, να τον ταξιδεύει, να τον γαληνεύει μαζί και να τον αφυπνίζει». Γι’ αυτό και αναμένουμε με χαρά και τα επόμενα δύο βιβλία της σειράς.

 

Βρείτε το εδώ

 

φωτο: Η Μαρία Παπανικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου της την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στο καφέ Θέσις 7, στο Μοναστηράκι.

Μοιράσου το άρθρο!