Βιβλίο

10/12/2017 - 17:36

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018

&n

bsp;

Παναγιώτης Σκορδάς: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018. Γράμματα.Τέχνες.Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη, σελ.  512, τιμή 17 ευρώ  (περιέχει μουσικό CD), 

ISBN 978-618-83289-2-1

 

Ο Παναγιώτης Σκορδάς, εκπαιδευτικός, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση των «Ημερολογίων» στη Λέσβο, ξεκίνησε να εκδίδει το δικό του Λεσβιακό Ημερολόγιο από το 2011. Ο τόμος του 2018 εκδόθηκε από τις Λεσβιακές εκδόσεις  «Μύθος», που έχουν  στο ενεργητικό τους  άλλα  οκτώ  Λεσβιακά βιβλία.

 
Το «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018» αριθμεί 512 σελίδες, είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο, γραφιστικά ανανεωμένο και θεματικά εμπλουτισμένο με νέες στήλες και νέους συνεργάτες. Φιλοξενεί 36 εργασίες Λεσβιακού ενδιαφέροντος, μοιρασμένες στις παρακάτω ενότητες: Πρώτη Γραφή-Πρώτη Ανάγνωση, Πρόσωπα,  Λαογραφία, Αρχαία Ιστορία, Νεότερη ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνες, Μελέτες, Φύση, Εκπαίδευση, Θρησκευτική ιστορία,  Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους, Γεγονότα και Πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο που έφυγε.
Στις σελίδες βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στη σπουδαία εικαστικό Μαρία Καλλιπολίτη, το οποίο υπογράφει η πανεπιστημιακός Δώρα Μαρκάτου.  Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τις μελέτες τις Μαρίας Μόσχου για τον ζωγράφο Τάκη Ελευθεριάδη και για την «αυτοδίδακτη» ζωγράφο Αναστασία Αρχοντή, του πανεπιστημιακού Ιωάννη Κολοκοτρώνη για τον Τεριάντ, του Προέδρου της Πανελληνίας Ένωσης Φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για τα Ποιμενικά του Λόγγου, της πανεπιστημιακού Αθηνάς Δημοπούλου-Πηλιούνη για τη συνθήκη Μυτιλήνης και Φώκαιας στην αρχαιότητα, κά. 
Συνολικά στο Ημερολόγιο συνεργάζονται 42  συγγραφείς, εικαστικοί, συλλέκτες, ερευνητές και μελετητές του Λεσβιακού πολιτισμού. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο της Μαρίας Καλλιπολίτη, το οπισθόφυλλο του Κώστα Ζιαμπάρα και τα κοσμήματα είναι του Δημήτρη Καραπιπέρη. Ανάμεσα στους άλλους γράφουν οι: Άρης Κυριαζής, Στρατής Μολίνος, Βάσος Βόμβας, Γιάννης Καρατζάς, Θανάσης Καλαμάτας, Νίκος Παπαδέλλης, Στρατής Αναγνώστου, Μάκης Αξιώτης, Γιάννης Κουρτζέλλης, κά.
Στη στήλη «Γεγονότα που σημάδεψαν τον χρόνο που έφυγε» ο Στρατής Νικέλλης γράφει για τον σεισμό στη Βρίσα και το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου για την καταστροφή του θεάτρου.
Προλογίζουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.
Το  «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017» κυκλοφορεί σε ειδικό τυπωμένο κουτί και περιέχει μουσικό CD με παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας από τα «Σαντούρια» του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου. Για τα ταλαντούχα αυτά παιδιά που μαθαίνουν σαντούρι στο Αναγνωστήριο υπάρχει σχετικό αφιέρωμα. 
Η απαιτητική, προσεγμένη και πολυδάπανη έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια φιλόμουσων χορηγών που προαγόρασαν το βιβλίο. Οι εκδόσεις «Μύθος» ευχαριστούν τους χορηγούς για την οικονομική τους στήριξη και την ηθική τους ενθάρρυνση.
Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.
 
Με την ευγενική υποστήριξη του Lesvosnews.net
 

Μοιράσου το άρθρο!