Βιβλίο

12/03/2018 - 06:35

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

yle="text-align: justify;">Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Τριπλή δολοφονία στην οδό Λαφαγιέτ 147: Ποιος εκτέλεσε τις τρεις αγωνίστριες του PKK στο Παρίσι της Λορ Μαρσάν (Μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής, Εκδόσεις Στερέωμα)

Την 9η Ιανουαρίου 2013, τρεις αγωνίστριες από το Κουρδιστάν δολοφονούνται στην καρδιά του Παρισιού σε ένα μικρό διαμέρισμα της οδού Λαφαγιέτ 147. Είναι η Σακινέ Τζανσίζ, κορυφαία φυσιογνωμία του κουρδικού αντάρτικου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΠΚΚ), η Φιντάν Ντογάν, η επονομαζόμενη και «διπλωμάτισσα», και η νεαρή Λεϊλά Σοϊλεμέζ.

Τα επιβαρυντικά στοιχεία που προκύπτουν κατά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προκαλούν την υπόνοια ότι πρόκειται για πολιτικό έγκλημα καθοδηγούμενο εξ αποστάσεως από την Τουρκία. Οι Κούρδοι είναι πεπεισμένοι ότι εκείνοι που παρήγγειλαν τις δολοφονίες βρίσκονται στην κορυφή του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, ένας μόνο άνθρωπος κατηγορείται και παραπέμπεται σε δίκη: πρόκειται για έναν Τούρκο, τον Ομέρ Γκιουνέι, πρόσωπο οικείο στα θύματα, που τους χρησίμευε ως σοφέρ και άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Όμως αυτή η δίκη, που είχε ορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017, δεν θα γίνει ποτέ: ο φερόμενος ως δολοφόνος θα πεθάνει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2016, παίρνοντας μαζί του το μυστικό αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Λορ Μαρσάν, συγκλονισμένη από το συμβάν, το διερεύνησε σε όλες του τις λεπτομέρειες, στη σκιά της εκκωφαντικής σιωπής των γαλλικών αρχών. Το βιβλίο της, που συνδυάζει αριστοτεχνικά τη δημοσιογραφική έρευνα με την σκιαγράφηση του πορτρέτου τριών εξαιρετικών γυναικών, φέρνει στο φως μια από τις πρώτες εκδηλώσεις του ερντογανικού αυταρχισμού, που καταδιώκει και εξοντώνει τους αντιπάλους του ακόμη και εκτός Τουρκίας.

«…Ανάγοντας κάθε ένδειξη στην πηγή της, διεισδύοντας στις τουρκικές ακροδεξιές οργανώσεις και στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας με τους πρωταγωνιστές, η Λορ Μαρσάν εισέρχεται με τόλμη σε μια σκοτεινή ζώνη, όπου κυριαρχούν τα ψεύδη, οι στρεβλώσεις και η χειραγώγηση. Ένας άθλος». Le Monde

Βρείτε το εδώ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες του Γιάννη Σκαραγκά (Εκδόσεις Κριτική)

Το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Σκαραγκά είναι ένα απρόβλεπτο ιστορικό μυθιστόρημα για την καταστροφική δύναμη που έχουν οι λέξεις σε έναν γάμο, σε μια χώρα, σε μια ολόκληρη εποχή.

Βρισκόμαστε στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, όταν οι γυναίκες αρχίζουν να διεκδικούν τη χειραφέτησή τους. Μία από αυτές είναι η Δανάη, ένα κορίτσι που μεγαλώνει στην Αλεξάνδρεια της δεκαετίας του 1880 με τη φιλοδοξία να ιδρύσει ένα λογοτεχνικό περιοδικό φτιαγμένο αποκλειστικά από γυναίκες. Λαχταράει μια νέα ζωή κι έτσι αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα της, έναν Έλληνα ψυχίατρο, στην Αθήνα. Μια πόλη που σπαράζεται από τον διχασμό, τις μεγάλες ιδέες και τις ίντριγκες της Ευρώπης. Η Ελλάδα της εποχής είναι η χώρα της πτώχευσης του 1893, των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, των Ευαγγελικών, της διαμάχης για το γλωσσικό ζήτημα, του Πολέμου του 1897, με τις ολέθριες συνέπειες από τους περιορισμούς του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Διαμορφώνεται πλέον σε πεδίο ανταγωνισμών, όπου οι πράκτορες και οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων προσπαθούν παρασκηνιακά να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Παλατιού.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η Δανάη εξελίσσεται σε παθιασμένη και ασυμβίβαστη διανοούμενη. Κατορθώνει να γοητεύσει και να συνεργαστεί με φυσιογνωμίες που δίνουν τον δικό τους αγώνα για μια άλλη πατρίδα, απαλλαγμένη από πληγές και ψευδαισθήσεις: τον Εμμανουήλ Ροΐδη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Ωστόσο, προσωπικά πάθη και μυστικά κλονίζουν την ίδια και τον γάμο της.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 1: Ο Σφαλιάρας στην επίθεση, ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 2: Η Χαλαρίτα έχει μπλεξίματα, ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 3: Η Μάρα δεν το βάζει κάτω, ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ 4: Ο Βρομύλος θέλει να χάσει του Γιώργου Δ. Λεμπέση (Εικονογράφηση: Στέφανος Βλασακάκης, Εκδόσεις Ψυχογιός)

Πίσω από τις σαυροκορφές του Σαυροβούνιου, βρίσκεται το περίφημο νησί Σαυρισός. Με τα χιλιάδες σαυροδρόμια, τους τεράστιους αμμόλοφους και τα σκαλιστά σαυριβάνια, το νησί αυτό είναι διάσημο στον κόσμο των σαυρών. Αυτό, όμως, που κάνει τη Σαυρισό να ξεχωρίζει δεν είναι άλλο από το μοναδικό ΣΑΥΡΑΪΒΟΡ. Κάθε χρόνο, λίγες μέρες αφότου κλείσουν τα σαυροσχολεία και οι βρεφοσαυρικοί σταθμοί, αρχίζει αυτό το δύσκολο τηλεοπτικό παιχνίδι…

 

Βρείτε το 1 εδώ,  το 2 εδώ , το 3 εδώ και το 4 εδώ.

 

Μοιράσου το άρθρο!