Βιβλίο

16/10/2017 - 06:21

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

trong>Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Οι Κόρες του Ηφαιστείου του Χρήστου Οικονόμου (Εκδόσεις Πόλις)

Οι Κόρες του Hφαιστείου είναι ένα βιβλίο για αλαφροΐσκιωτους ανθρώπους και διπολικές καταστάσεις – φως και σκοτάδι, ποίηση και πραγματικότητα, παρελθόν και μέλλον, πράγματα θνητά και πράγματα αιώνια. Παρεκκλίνοντας από το ρεαλιστικό πλαίσιο των προηγούμενων βιβλίων του, ο Χρήστος Οικονόμου αφηγείται ιστορίες που ακροβατούν στα διαρκώς μεταβαλλόμενα σύνορα μεταξύ του ορατού και του αθέατου κόσμου, ενώ εμπλουτίζει το υπόβαθρο της αφήγησης με πολυάριθμες διακειμενικές αναφορές –άλλοτε ευδιάκριτες, άλλοτε υπαινικτικές– που ξεκινούν από τα απόκρυφα Ευαγγέλια, τα μεσαιωνικά συναξάρια και τις λαϊκές διηγήσεις θαυμάτων και επεκτείνονται στον σύγχρονο μυθοπλαστικό και στοχαστικό λόγο.

Άξια προσοχής, επίσης, είναι η πολυπρόσωπη και πολυφωνική παρουσία των γυναικών σε όλα τα διηγήματα της συλλογής. Οι Κόρες του Ηφαιστείου είναι ένα βιβλίο για τις γυναίκες που θέτουν σε κίνηση τα γρανάζια της ιστορίας, για τις γυναίκες που φέρνουν τη λύτρωση, ορμώμενες από την υποδόρια διαίσθηση ότι η ελπίδα ανασταίνεται πάντα τελευταία. Οι Κόρες του Ηφαιστείου είναι ένα αναστάσιμο βιβλίο. Δηλαδή ένα χαρμόσυνο βιβλίο.

Βρείτε το εδώ 

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ

Ανίκητοι ηττημένοι – Για μια Ελληνική Άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες του Γιάνη Βαρουφάκη (Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου, Μαρία Χρίστου, Αλέξανδρος Βαφειάδης, Εκδόσεις Πατάκη)

Τι συνέβη όταν ένας μικρός λαός αποφάσισε να αποδράσει από τη μόνιμη χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί τη χώρα του;

Οι «Ανίκητοι ηττημένοι» είναι όλοι εκείνοι που το 2015 ξεπέρασαν τον φόβο του βαθέoς κατεστημένου και έφεραν την «Ελληνική Άνοιξη». Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνει φως στη μεθοδικότητα με την οποία ηττήθηκε η «Ελληνική Άνοιξη», με παράπλευρη απώλεια την απαξίωση και σταδιακή αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit κτλ.). Όμως καταδεικνύει και κάτι άλλο: Πως, παρά την ήττα τους, η «Ελληνική Άνοιξη» των Ανίκητων Ηττημένων έβαλε τις βάσεις για μια «Ευρωπαϊκή Άνοιξη», αναδεικνυόμενη έτσι σε σοφή επένδυση στο μέλλον μιας βιώσιμης Ελλάδας εντός μιας δημοκρατικής Ευρώπης, για την οποία αξίζει κανείς να μάχεται.

Αφιερωμένο σε όσους πασχίζουν για τον έντιμο, λογικό συμβιβασμό, αλλά προτιμούν να ισοπεδωθούν παρά να καταλήξουν συμβιβασμένοι, το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έχει τουλάχιστον τρεις αναγνώσεις:

- Χρονικό των γεγονότων του 2015, όταν οι δανειστές της χώρας ρίσκαραν την ακεραιότητα της Ευρώπης για να αναπαραγάγουν την άνομη εξουσία τους, επεκτείνοντας στο διηνεκές τη γενικευμένη πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας.

- Εξιστόρηση ενός ακόμα «επεισοδίου» της ελληνικής Ιστορίας, όπου η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου έφερε την ήττα.

- Καταγραφή συναρπαστικών συζητήσεων με ανθρώπους που καθορίζουν τις τύχες μας, όπως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση κινείται γύρω από άλλον, εντελώς διαφορετικό, άξονα που θυμίζει περισσότερο αρχαία ή σαιξπηρική τραγωδία: Εμβάθυνση στο δράμα ανθρώπων με εξουσία μεγάλη, που όμως καταλήγουν ανήμπορα πλάσματα πιασμένα στην παγίδα που τους έστησε η θεσμική τους ισχύς.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Τα Ποιητικά τεύχος 27, Σεπτέμβριος 2017

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

«Η μοναχική περιπέτεια του ανθρώπου από τον Εμφύλιο ως την ερημία των περιβολιών του Μοσχάτου Αττικής»

Γράφει ο Γιώργος Μαρκόπουλος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΓΟΥΑΛΑΣ ΣΤΗΒΕΝΣ (WALLACE STEVENS)

Μετάφραση: Γιώργος Βέης

ΜΑΡΙΟ ΛΟΥΤΣΙ (MARIO LUZI)

Πέντε ποιήματα (Από Το γήινο κι ουράνιο ταξίδι του Σιμόνε Μαρτίνι)

Μετάφραση από τα ιταλικά: Θεοδόσης Κοντάκης

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΑΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΑΟΥ

(Σημειώσεις για το επερχόμενο)

Θανάσης Τριαρίδης

ΜΙΛΗΣΕ ΓΛΩΣΣΑ

Γιώργος Κεντρωτής

ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ

Δημήτρης Αρμάος (1959-2015)

Τιτίκα Δημητρούλια

ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Φώτος Πολίτης (1890-1934)

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!