Βιβλίο

20/02/2017 - 13:50

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η μέθοδος 15/33 της Σάνον Κερκ (Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου, Εκδόσεις Διόπτρα)

Φανταστείτε μια ανήμπορη, έγκυο δεκαεξάχρονη που μόλις ξεριζώθηκε από τη γαλήνη του σπιτιού της και πετάχτηκε όπως όπως μέσα σε ένα βρόμικο φορτηγάκι. Θύμα απαγωγής. Μόνη. Τρομοκρατημένη.

Τώρα ξεχάστε αυτή την εικόνα. Φανταστείτε, αντιθέτως, μια χειριστική, έγκυο δεκαεξάχρονη με εξαιρετικές ικανότητες, ένα κορίτσι-θαύμα. Την πετούν μέσα σε ένα βρόμικο φορτηγάκι και από την πρώτη στιγμή της απαγωγής της επιθυμεί –ήρεμη, νηφάλια– δύο πράγματα μονάχα: να σώσει τον αγέννητο γιο της και να πάρει ανελέητη εκδίκηση.

Είναι μεθοδική –υπολογίζει τα πάντα– και επιστημονικά ακριβής στα σχέδιά της. Μια κλινική περίπτωση κοινωνιοπαθούς, ίσως; Δεν αφήνει πάντως τίποτα στην τύχη: είναι συγκεντρωμένη στην προετοιμασία και στον συγχρονισμό της και περιμένει απλώς την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την κίνησή της. Η Μέθοδος 15/33 είναι αυτό που συμβαίνει όταν το θύμα είναι εξίσου ψυχρό με τους απαγωγείς του.

 

Οι πράκτορες που έχουν αναλάβει την αποστολή να βρουν το κορίτσι που απήχθη έχουν τις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους απογοητεύσεις σε αυτή την τρομακτικά δραματική κατάσταση. Μέσα στις ανατροπές αυτών των παράλληλων ιστοριών, ο αναγνώστης αναγκάζεται να αποφασίσει: Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης;

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΟΙΗΣΗ

 

Ανάδοχοι καιροί της Πηνελόπης Γιώσα (Εκδόσεις Γκοβόστη)

 

ΔΕΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ

 

Και μη μου πεις ξανά κολύμπι πως δεν ξέρεις

στη θάλασσα των ξεβρασμένων αναμνήσεων

πως θα πνιγείς

χωρίς μια νοσταλγία παροντική

να επιπλέει για να γραπωθείς

κίνητρο να σου δώσει για τη σωτηρία.

 

Γεννήθηκες να κολυμπάς·

Εννιά μήνες μες στον αμνιακό σάκο της μάνας

άλλο δεν έκανες από το να επιπλέεις

σε μιαν ατμόσφαιρα περιρρέουσα

με τα αινίγματα όλα άλυτα εξ αρχής

όμως εσύ ξέγνοιαστα κολυμπούσες

Ροβινσώνας Κρούσος πριν βρεθείς στη γη των λωτοφάγων

όπου λησμόνησες την υδρόβια φύση σου. […]

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Το στοιχειωμένο σπίτι της Αργυρώς Μουντάκη (Εκδόσεις Μίνωας)

 

Ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου. Στο σχολείο θα γνωρίσει δύο κολλητές φίλες, τη Μελίσσα και την Έρση. Σιγά σιγά, ο Παναγιώτης θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του και έξω από το σχολείο. Στη συντροφιά τους, εκτός από τα δύο κορίτσια, είναι και η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο μικρός Παύλος.

 

Η παρέα μπλέκεται σε μία ιστορία μυστηρίου με αφορμή το «στοιχειωμένο» –κατά τα λεγόμενα– σπίτι της γειτονιάς, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά, παίζοντας στην αυλή του. Σε ποιους ανήκε αυτό το σπίτι και για πόσα χρόνια παραμένει κλειστό; Τι συμβολίζουν οι κωδικοί στο άλμπουμ και τι ξεκλειδώνει το μεγάλο σκουριασμένο κλειδί; Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένο το σπίτι;

 

Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και στους χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου.

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!