Βιβλίο

27/06/2016 - 07:05

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο

ι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ικετηρία του Παναγιώτη Ρίζου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Στην Αρχαία Ελλάδα, ικετηρία ονόμαζαν ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους ως σύμβολο της δυστυχούς τους κατάστασης όσοι κυνηγημένοι προσέτρεχαν σε μια ξένη χώρα για να βρουν άσυλο και σωτηρία, για να τύχουν προστασίας ή ασφάλειας επειδή κινδύνευαν ή ήταν αδικημένοι.

Δώδεκα φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, ικετευόμενους, διακινητές, εμπόρους, συνοριοφύλακες, θεατές, με φόντο τα ανέκαθεν τρικυμισμένα και επικίνδυνα νερά του Αιγαίου. Δώδεκα φανταστικές ιστορίες που τα γεγονότα και η πραγματικότητα ίσως τις ξεπέρασαν ή, πάντως, τις συναγωνίζονται επαξίως.

Η έκδοση περιλαμβάνει σχέδια που έκανε η εικαστικός Χριστίνα Κάλμπαρη με αφορμή και ερέθισμα τα κείμενα του βιβλίου.

Βρείτε το εδώ

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά του Ντέιβ Έγκερς (Μετάφραση: Ελένη Ηλιοπούλου, Εκδόσεις Κέδρος)

Σε μια πόλη της Σαουδικής Αραβίας, μακριά από την ύφεση που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, ο Άλαν Κλέι παίζει το τελευταίο χαρτί της επαγγελματικής του καριέρας. Εκπροσωπώντας τη Reliant, τον μεγαλύτερο πάροχο τεχνολογιών πληροφορικής στον κόσμο, πασχίζει να υπογράψει συμβόλαιο με τον βασιλιά Αμπντουλάχ για τη συμμετοχή τους στο πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του μονάρχη: την οικοδόμηση εκ του μηδενός μιας οικονομικής ζώνης στη μέση της ερήμου.

Ωστόσο, σύντομα αντιλαμβάνεται ότι οι ρυθμοί στη Σαουδική Αραβία είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με την Αμερική. Για ένα μεγάλο διάστημα περιμένει την υλικοτεχνική βοήθεια που απαιτείται για την ολογραφική τους παρουσίαση και προσδοκά να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους. Περνά το χρόνο του πίνοντας μόνος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, εξερευνώντας την αραιοκατοικημένη πόλη, φλερτάροντας και συμμετέχοντας σε συζητήσεις για τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας – το νέο πρότυπο για κάθε ανερχόμενο επιχειρηματία. Η αναμονή και η απραξία τον κάνουν να ασφυκτιά, ενώ σκέφτεται διαρκώς την κόρη του στην Αμερική.

Το μυθιστόρημα αυτό του Ντέιβ Έγκερς (συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Ο Κύκλος) είναι μια ευφυής και επίκαιρη σάτιρα για τον κόσμο των startup companies, που σε κάποια σημεία θυμίζει τον Θάνατο του εμποράκου και σε άλλα παραπέμπει στο Περιμένοντας τον Γκοντό. Συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ το 2012, ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Η συνισταμένη των ανοησιών της υφηλίου (Μια συζήτηση με τον Θανάση Θ. Νιάρχο) της Άλκης Ζέη (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το βιβλίο βασίζεται στη συζήτηση της Άλκης Ζέη με τον Θανάση Θ. Νιάρχο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στις 4 Απριλίου 2016. Η Άλκη Ζέη μιλάει για τη ζωή και το έργο της, για τις συναντήσεις της με σπουδαίες προσωπικότητες, καθώς και για τη στάση της απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Η έκδοση διανθίζεται από φωτογραφικό υλικό.

Το περιστατικό το είχε πει ο γιος μου και το είχαν πάρει μετά τη Μεταπολίτευση όλες οι εφημερίδες και το έγραφαν. Έλεγε: «Όταν ήμασταν στη Μόσχα και σας ρωτούσαμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέγατε “όταν φύγει ο Καραμανλής”. Τώρα στο Παρίσι όταν σας ρωτάμε “πότε θα γυρίσουμε στην Ελλάδα”, μας λέτε “όταν επιστρέψει ο Καραμανλής”. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται!». Και όταν συνάντησα σε μια δεξίωση της UNESCO τον Καραμανλή, που είχε ακούσει το ανέκδοτο και του είχε αρέσει πολύ και με ρώτησε «Τι κάνει ο γιος σου με τα ανέκδοτα;», λέω «Καλά, κύριε πρόεδρε, και εύχομαι να μη χρειαστεί να ξαναρωτήσει». [Απόσπασμα από το βιβλίο]

 

Βρείτε το εδώ

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!