Βιβλίο

28/08/2017 - 07:02

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

&n

bsp;

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τσότσηγια & Ω’μ του Μιχάλη Μακρόπουλου (Εκδόσεις Κίχλη)

Η «Τσότσηγια» είναι η ιστορία μιας φοβισμένης γυναίκας από τους Άγιους Σαράντα, της Κατερίνας, που ήλθε όταν άνοιξαν τα σύνορα και βρέθηκε παντρεμένη μ’ έναν κτηνώδη άντρα. Η Κατερίνα γεννά κρυφά ένα τοσοδά κορίτσι και το κρύβει απ’ όλο τον κόσμο. Στην «Τσότσηγια» ο ωμός ρεαλισμός παντρεύεται με το ελεύθερο πέταγμα της φαντασίας. Αντί για τη γλώσσα της ψυχολογίας, η αφήγηση εδώ δανείζεται τη γλώσσα του παραδοσιακού παραμυθιού, μια γλώσσα σκληρή και ποιητική, «σπλαχνική».

Η νουβέλα «Ω’μ», σαν την «Τσότσηγια», είναι βγαλμένη από τα βάθη του μύθου. Σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν, ένας σακατεμένος κυνηγός αγωνίζεται να επιβιώσει μόνος σε μια σπηλιά, μες στο χειμώνα, κι αποτυπώνει με ζωγραφιές στην πέτρα αυτόν του τον αγώνα, τη μάχη του με τα ζώα και την πείνα. Μέσα από το πρόσωπο του Ω'μ, η αφήγηση ψηλαφίζει τη γένεση της τέχνης, τη γένεση της μεταφυσικής σκέψης, τον πυρήνα όλων εκείνων των πραγμάτων που κάνουν εντέλει τον άνθρωπο να ’ναι άνθρωπος – αλλά ο «Ω’μ» δεν παύει να είναι συνάμα μια ατόφια περιπέτεια.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Πετεινοί, όρνιθες και αβγά στη νεοελληνική λαογραφία του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου (Εκδόσεις Βήτα)

Το περιεχόμενο του βιβλίου καταπιάνεται με τη θέση που κατέχουν στην ελληνική λαογραφική παράδοση και στη λογοτεχνία οι πετεινοί, οι όρνιθες και τα αβγά. Από την αρχαία ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία μέχρι τα έθιμα και τις συνήθειες των μικρών τόπων που αφορούν στα οικόσιτα πουλερικά, καθώς και παροιμίες, δοξασίες και τα αμέτρητα διηγήματα και τραγούδια, όλ’ αυτά συνθέτουν ένα συναρπαστικό χρονικό για τον ρόλο που έχουν τα συμπαθή πτηνά στην καθημερινότητά μας.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Φτου ξελύπη της Μαριέττας Κόντου (Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το γενναίο ταξίδι της Νουρ, που αγαπά το νερό τόσο που πιστεύει πως υπάρχει μια χώρα με κατοίκους νερένιους, που λέγεται Κολυμβησία. Η διαδρομή, γεμάτη νοσταλγία για τα παλιά και δύναμη για το άγνωστο μέλλον, με μοναδικά εφόδια τη γάτα της την Κιταμπάν, την αδελφή της και ένα σακούλι στον λαιμό με τα πιο «πολύτιμα».

Τι θα γίνει όμως όταν η Κιταμπάν χαθεί στη Λέσβο; Πώς θα  ανταμώσει ξανά με τους αγαπημένους της και πώς θα γίνει το κολύμπι ο οδηγός επιβίωσης και απροσδόκητο εισιτήριο για το μεγάλο της όνειρο;

Μια ιστορία πείσματος και παιδικής αξιοπρέπειας, με φτερά στην πλάτη και σακίδιο στους ώμους, που ξορκίζει τη λύπη με ένα «Φτου»!

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!