Βιβλίο

05/02/2018 - 06:19

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

trong>Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελλάδα του Όθωνα του Εντμόντ Αμπού (Μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη, Πρόλογος: Τάκης Θεοδωρόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας μέσα από το οδοιπορικό του Γάλλου περιηγητή σε ένα ιστορικό ανάγνωσμα που ξαφνιάζει με τη διαχρονικότητά του παραμένοντας επίκαιρο χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.

Ο Γάλλος περιηγητής Εντμόντ Αμπού εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1851 και κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής του περιόδευσε σε όλη τη χώρα. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, δημοσίευσε το βιβλίο του Grėce Contemporaine, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά και την καυστική πένα του. Για αρκετά χρόνια, το έργο του Αμπού θεωρούνταν έως και συκοφαντικό. Πλέον όμως η κριτική αναγνωρίζει το πνεύμα του συγγραφέα: Πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.

«Ποια είναι η Ελλάδα του Αμπού; Κατ’ αρχάς, ανήκει σ’ αυτή τη γενιά των μορφωμένων Γάλλων που έβλεπαν την Ελλάδα σαν όνειρο. Απογοητεύεται από την πραγματικότητα όταν ξυπνάει από το όνειρό του; Η καθαρότητα της ματιάς του, η διαύγεια δεν προδίδει απογοήτευση... Ο Αμπού μάς έχει κληροδοτήσει μια από τις πιο καθαρές και διαυγείς περιγραφές της χώρας μας, και του λαού μας, στα πρώτα βήματα της σύγχρονης Ιστορίας της. Και παρατηρήσεις λεπτές που μπορεί να του κόστισαν σε δημοφιλία στα μέρη μας, αποτελούν όμως ένα πρώτης τάξεως υλικό για τη δική μας αυτογνωσία». Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η μορφή των λειψάνων του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Ίκαρος)

Το 2014, ο Κάρλος Καρβάγιο συλλαμβάνεται σ’ ένα μουσείο της Μπογκοτά για την κλοπή του υφασμάτινου κοστουμιού του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, του φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη που δολοφονήθηκε το 1948. Ο Καρβάγιο, με τα μυστήρια αυτά του παρελθόντος που τον στοιχειώνουν, αναζητά διαρκώς τα σημάδια που θα δώσουν νόημα στις αναζητήσεις του. Κανείς, όμως, ούτε ο πιο στενός του περίγυρος, μπορεί να υποπτευθεί τους βαθύτερους λόγους της εμμονής του.

Τι συνδέει τις δολοφονίες του Τζον Φ. Κένεντι και του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, ο θάνατος του οποίου καθόρισε την ιστορία της Κολομβίας; Πώς μπορεί ένα έγκλημα που έλαβε χώρα το 1914, αυτό του αρχηγού του Φιλελεύθερου Κόμματος Ραφαέλ Ουρίμπε Ουρίμπε, να σημαδέψει τη ζωή ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα; Για τον Καρβάγιο, όλα συσχετίζονται και δεν υπάρχουν συμπτώσεις.

O Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ως αφηγητής και κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, αποφασίζει να διεισδύσει στα μυστικά των πιο σκοτεινών πτυχών από το παρελθόν της Κολομβίας.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Λόκι: Η απόπειρα δολοφονίας μιας δολοφόνου φάλαινας του Πάνου Τσερόλα (Εικονογράφηση: Αποστόλης Ιωάννου, Εκδόσεις Κέδρος)

Πάνε χρόνια από την τελευταία αποστολή του Διονύση Δελή. Αποσυρμένος από την ενεργό δράση, ο άλλοτε ριψοκίνδυνος ερευνητής μελετά τη μεσογειακή φώκια στην Αλόννησο. Όμως μια πολύ παράξενη υπόθεση έρχεται να ταράξει την ήρεμη καθημερινότητά του. Μια ξεχωριστή φάλαινα όρκα, ο Λόκι, κατηγορείται για συστηματικές επιθέσεις σε ανθρώπους στη μακρινή Πολυνησία. Και ο Διονύσης Δελής είναι ο πλέον κατάλληλος για να την εντοπίσει και να ερμηνεύσει την ασυνήθιστη συμπεριφορά της.

Για άλλη μια φορά, ο ατρόμητος κυνηγός παράξενων, σπάνιων και μυθικών πλασμάτων ρίχνεται σε μια περιπέτεια όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, ο Διονύσης βρίσκεται συνεχώς μια ανάσα μακριά από τον θάνατο. Για να επιβιώσει, καλείται να τα βάλει με λευκούς καρχαρίες, αδίστακτους μισθοφόρους, αλαζόνες κροίσους και φοβισμένους ιθαγενείς. Και φυσικά με τον πανέξυπνο, παμπόνηρο και αποφασισμένο Λόκι.

Είναι πράγματι ο Λόκι μια φάλαινα δολοφόνος ή μήπως κάποιοι προσπαθούν να τον παγιδεύσουν; Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον Ειρηνικό, που θα φέρει τον Διονύση Δελή αντιμέτωπο με το μεγαλείο της φύσης: την αστείρευτη ομορφιά της, αλλά και τους θανάσιμους κινδύνους της.

Βρείτε το εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!