Βιβλίο

06/03/2017 - 06:00

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

trong>Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων του Αλεχάντρο Σάμπρα (Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδόσεις Ίκαρος)

Κάθε Κυριακή, ο Χουλιάν αφιερώνει χρόνο στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Και κάθε βράδυ, αυτοσχεδιάζει και αφηγείται στη θετή του κόρη, Ντανιέλα, λίγο πριν αυτή κοιμηθεί, πρωτότυπες ιστορίες με δέντρα. Όμως, το αποψινό βράδυ δεν είναι σαν τ’ άλλα: η Βερόνικα, γυναίκα του Χουλιάν και μητέρα της Ντανιέλας, καθυστερεί ανεξήγητα να γυρίσει σπίτι. Κι όσο η νύχτα προχωρά και η Βερόνικα δεν επιστρέφει, ο Χουλιάν αναπολεί τη ζωή τους και φαντάζεται τι σκέψεις μπορεί να κάνει για το μυθιστόρημά του η Ντανιέλα καθώς θα μεγαλώνει... χωρίς μητέρα.

Ένα μυθιστόρημα με πρωτότυπη νοσταλγία και μελαγχολία, που επιβεβαιώνει τον Alejandro Zambra ως έναν εκ των σημαντικών εκπροσώπων της νέας γενιάς συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΔΟΚΙΜΙΑ

 

Ας είμαστε όλοι φεμινιστές της Τσιμαμάντα Αντίτσι (Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

Τι σημαίνει σήμερα φεμινισμός; Αυτό είναι το ερώτημα στην καρδιά αυτού του βιβλίου. Πρόκειται για ένα προσωπικό δοκίμιο, πειστικό στην επιχειρηματολογία του, που βασίζεται στην ομότιτλη ομιλία της συγγραφέα στο TEDX. Η συγγραφέας αντλεί στοιχεία από την προσωπική της εμπειρία, στις ΗΠΑ, στην πατρίδα της τη Νιγηρία και αλλού, για να εξηγήσει γιατί το χάσμα των φύλων βλάπτει σοβαρά άντρες και γυναίκες εξίσου.

 

Ήταν σχεδόν δεκατεσσάρων, όταν ο φίλος της Οκολόμα την είπε για πρώτη φορά φεμινίστρια κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Το πρώτο πράγμα που έκανε εκείνη γυρίζοντας σπίτι είναι να αναζητήσει στο λεξικό την άγνωστη αυτή λέξη. Αργότερα, μέσω της εμπειρίας της, διαπίστωσε ότι η λέξη αυτή έχει πολύ βαρύ και αρνητικό φορτίο. Σε μια πόλη όπου, όταν εκείνη δίνει φιλοδώρημα, εισπράττει το ευχαριστώ ο άνδρας που τη συνοδεύει, όταν μπαίνει μόνη στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, θεωρείται απαρέγκλιτα επαγγελματίας του σεξ, όπου δεν μπορεί να μπει χωρίς συνοδό στα κλαμπ και, όταν πηγαίνει για φαγητό, οι σερβιτόροι στο εστιατόριο απευθύνουν χαιρετισμό μόνο στους άνδρες, η συζήτηση περί φεμινισμού προκαλεί αμηχανία και εκνευρισμό στους ανθρώπους. Και τα παραδείγματα βέβαια που χρησιμοποιεί από την Αμερική στον εργασιακό τομέα, αλλά και τις σχέσεις των δύο φύλων, δεν είναι πολύ πιο αισιόδοξα.

 

Βρείτε το εδώ

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ

Ένα τελευταίο γράμμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου (Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ένα βιβλίο για τα νέα, τις ιστορίες, τα αντίο, τα ευχαριστώ κι όλα όσα θέλουμε να μοιραζόμαστε, με γράμματα ή χωρίς. Για τον κύριο Κώστα, ήταν η τελευταία μέρα στη δουλειά. Η τελευταία μέρα που θα ήταν ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός ολόκληρου νησιού. Ήθελε να το πει σε όλους, να τους αποχαιρετήσει. Αλλά τι παράξενο! Κανείς δεν ήταν στην πόρτα να τον περιμένει, όπως κάθε μέρα εδώ και πενήντα χρόνια…

Βρείτε το εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!