Βιβλίο

09/10/2017 - 06:56

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

yle="text-align: justify;"> 

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων – Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

 

Οι νέες κυκλοφορίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Τα σκαρπίνια του Παύλου Μουρουζίδη (Εκδόσεις Νησίδες)

Μικρές ιστορίες, επεισόδια καθημερινά, παλιές αφηγήσεις και η νοσταλγία της παιδικής αθωότητας, με φόντο και πρωταγωνιστή τον κόσμο του μόχθου, δομούν ανεπαίσθητα, με διάθεση πότε σαρκαστική και παιγνιώδη, πότε οργισμένη, το περίγραμμα του ευαίσθητου μικρόκοσμου των έντεκα διηγημάτων της συλλογής.

Έντεκα διηγήματα ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, που επαληθεύουν αυτό που έγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι: «Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις πραγματικούς ανθρώπους, δεν μπορείς να διακρίνεις τι έχει γενική αξία».

Βρείτε το εδώ

 

 

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η συνωμοσία του Μονάχου του Βόλφγκανγκ Σορλάου (Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Εκδόσεις Angelus Novus)

«Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής μας», ισχυρίζεται ο Βόλφγκανγκ Σορλάου. Στο επίκεντρο των αστυνομικών μυθιστορημάτων του βρίσκονται ο Γκέοργκ Ντένγκλερ, ιδιωτικός ντετέκτιβ που αποχώρησε από την αστυνομία, αλλά και η γερμανική κοινωνία, η καπιταλιστική κρίση, το πολιτικό έγκλημα, ο ναζισμός και οι αποσιωπημένες πτυχές του γερμανικού «οικονομικού θαύματος». Η Συνωμοσία του Μονάχου είναι το πέμπτο βιβλίο από τη σειρά των υποθέσεων του Ντένγκλερ. Κυκλοφόρησε το 2009, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης των τραπεζών και την έναρξη της γενικευμένης επίθεσης στον κόσμο της εργασίας.

Σ’ αυτό το φόντο, o Nτένγκλερ αναλαμβάνει να ερευνήσει πάλι τα στοιχεία από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Γιορτή της Μπίρας του Μονάχου στις 26 Σεπτεμβρίου 1980. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακαλύπτει σκοτεινές αντιφάσεις κι αρχίζει να θέτει επικίνδυνες ερωτήσεις: Ήταν στ’ αλήθεια ο δράστης ένας «τρελός» χωρίς άλλες διασυνδέσεις; Ή μήπως υπήρξε ανάμειξη κρατικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ;

Στο συναρπαστικό πολιτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Σορλάου αξιοποιούνται αρχειακό υλικό και νέα πορίσματα της έρευνας γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση, στην οποία ανιχνεύονται πια και πιθανές διασυνδέσεις του κράτους με την ακροδεξιά τρομοκρατία.

Βρείτε το εδώ

 

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο των Γουίλιαμ Καμκγουάμπα – Μπράιαν Μίλερ (Εικονογράφηση: Anna Hymas, Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία ακόμα βασίλευε η μαγεία, η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο, η πείνα και η ξηρασία ήταν καθημερινή πραγματικότητα, η ελπίδα μάταιη και οι ευκαιρίες ανύπαρκτες.

Οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχασμένα εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έβαλε σε εφαρμογή την πιο «τρελή» ιδέα, αλλάζοντας την κοινότητα και μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

«Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός εφήβου από την Αφρική που χρησιμοποίησε τους μοναδικούς πόρους που είχε στη διάθεσή του για να χτίσει έναν ανεμόμυλο και να ανυψώσει τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων της κοινότητάς του. Όσα κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για το τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με μια εμπνευσμένη ιδέα για να υπερβεί την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Το βιβλίο του διηγείται μια συγκινητική και συναρπαστική ιστορία». Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

 

Βρείτε το εδώ

Μοιράσου το άρθρο!