Βιβλίο

01/12/2016 - 06:06

«Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του» του Γιούνας Γιούνασον

yle="text-align: justify;">«Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του» του Γιούνας Γιούνασον, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (Μετάφραση από τα σουηδικά: Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2016)

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

Ο Σουηδός Γιούνας Γιούνασον (γενν. 1961) εργάστηκε ως δημοσιογράφος, σύμβουλος σε ΜΜΕ και τηλεοπτικός παραγωγός, προτού στραφεί στη συγγραφή. Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του είναι το τρίτο του μυθιστόρημα. Προηγήθηκαν τα: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε, το οποίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 40 χώρες κι έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, και Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει, το οποίο κυκλοφορεί με επιτυχία σε περισσότερες από 30 χώρες.

Σύμφωνα με την υπόθεση του Άντερς του φονιά, σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Στοκχόλμης συναντιούνται τρεις εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι: μια πρώην ιερέας, που έχει μόλις αποπεμφθεί από την Εκκλησία, ο κατεστραμμένος οικονομικά εγγονός ενός πρώην εκατομμυριούχου, ο οποίος εργάζεται ως ρεσεψιονίστας, και ο Άντερς ο Φονιάς, δολοφόνος που έχει μόλις αποφυλακιστεί. Βλέποντας στο πρόσωπο του Άντερς του Φονιά μια μοναδική εμπορική ευκαιρία, η αταίριαστη τριάδα ιδρύει μια ασυνήθιστη επιχείρηση. Η ιερέας και ο ρεσεψιονίστας χειρίζονται τη στρατηγική και συντονίζουν τις αποστολές του Άντερς του Φονιά, προωθώντας τις δημόσιες σχέσεις τους εκμεταλλευόμενοι τη λύσσα των ΜΜΕ για σκανδαλιστικές ειδήσεις. Κι έτσι, πρώτη φορά στη ζωή τους και οι τρεις πιάνουν την καλή. Μόνο που η συναναστροφή του Άντερς του Φονιά με μια –έστω, πρώην– ιερέα τον επηρεάζει βαθιά και αρχίζει να θέτει ερωτήματα για το νόημα της ζωής, με αποτέλεσμα να στραφεί προς τις διδαχές του Ιησού. Η πρώην ιερέας και ο ρεσεψιονίστας, όμως, αποφασισμένοι να κρατήσουν με νύχια και με δόντια την κερδοφόρο επιχείρησή τους, καταστρώνουν ένα νέο τολμηρό σχέδιο, με βάση όχι πια τη σωματική δύναμη του Άντερς, αλλά τη δύναμη της πίστης του.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πνευματώδες και αστείο, ώρες ώρες ξεκαρδιστικό. Θέλει πολύ ταλέντο και ακόμα περισσότερο χιούμορ για να κατορθώσει κανείς να παρουσιάσει μια τόσο αποκρουστική «επιχειρηματική» δραστηριότητα με τρόπο τόσο διασκεδαστικό. Και ο Γιούνασον είναι μάστορας σε αυτό. Επίσης, θέλει καλή μελέτη της Βίβλου, ή πολλή συζήτηση με καλούς γνώστες της, ώστε για κάθε πιθανή ή απίθανη περίπτωση να υπάρχει η αντίστοιχη απάντηση με βάση κάποιο χωρίο. Και ο Γιούνασον τα έχει καταφέρει περίφημα κι εδώ.

Πρωτότυπο βιβλίο ως προς τις «επιχειρηματικές» δραστηριότητες που περιγράφονται, τρεις διαφορετικές στα τρία μέρη του μυθιστορήματος, με εξαιρετική εμβάθυνση στον χαρακτήρα καθενός από τους πρωταγωνιστές, αλλά και κριτική ματιά στη δομή και λειτουργία των σύγχρονων Δυτικών κοινωνιών, συχνά με καυστικά σχόλια – ΜΜΕ, Εκκλησία, τράπεζες, facebook, όλα έχουν την τιμητική τους εδώ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, βέβαια, στην ολοζώντανη κι ολόφρεσκη μετάφραση του Γρηγόρη Ν. Κονδύλη.

 

Αν έχετε απολαύσει τα δύο προηγούμενα βιβλία του Γιούνασον, τα οποία έχουν διαγράψει εξαιρετική πορεία τόσο παγκοσμίως όσο και στην ελληνική αγορά, σπεύσατε να διαβάσετε το νέο του αυτό μυθιστόρημα. Όσοι δεν τον γνωρίζετε ακόμη, ευκαιρία να τον γνωρίσετε μέσ’ από τον κόσμο του Άντερς του φονιά, κι έπειτα να περιηγηθείτε στον κόσμο του Άλαν Κάρλσον, του Εκατοντάχρονου που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε (49η χιλιάδα κυκλοφορίας στην ελληνική έκδοση) και της Νομπέκο Μαγιέκι, της Αναλφάβητης που ήξερε να μετράει (16η χιλιάδα κυκλοφορίας στην ελληνική έκδοση), τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ .

 

Όσο για το μυθιστόρημα Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του, μπορείτε να το βρείτε εδώ

Μοιράσου το άρθρο!