Βιβλίο

23/11/2017 - 18:30

«Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι» του Χρήστου Μπουλώτη – Εκδόσεις Καλέντης

yle="text-align: justify;">«Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι» του Χρήστου Μπουλώτη – Εκδόσεις Καλέντης

 

«Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι» του Χρήστου Μπουλώτη, από τις Εκδόσεις Καλέντης (Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη, Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2017)

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

Ο Χρήστος Μπουλώτης, καταξιωμένος, πολυβραβευμένος και –κυρίως– πολυαγαπημένος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, μας έχει συνηθίσει σε κείμενα μεστά, που παντρεύουν αρμονικά μια συγκεκριμένη κατάσταση με αφηρημένες έννοιες, κι έτσι τα βιβλία του, εύληπτα και από μικρά παιδιά, εξακολουθούν να προσφέρουν αναγνωστική απόλαυση και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συντροφεύοντάς τα μέχρι και την ενηλικίωσή τους, αφού είναι βιβλία με διάφορα επίπεδα ανάγνωσης, που απευθύνονται σε ανθρώπους με διάφορα επίπεδα αναγνωστικών, και όχι μόνο, εμπειριών.

 

Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας, Ο κλέφτης των καρπουζιών, Το άγαλμα που κρύωνε, Η κυρία Μίνα και η Άνοιξη, Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών είναι μερικά μόνο δείγματα της εξαιρετικής του δουλειάς, που αριθμεί γύρω στα 70 βιβλία. Η αναφορά των έργων αυτών δεν γίνεται τυχαία, βέβαια, αφού στα εν λόγω βιβλία την εικονογράφηση υπογράφει η επίσης πολυβραβευμένη Φωτεινή Στεφανίδη. Η Στεφανίδη, ζωγράφος και χαράκτρια, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει εικονογραφήσει μέχρι σήμερα περίπου 100 βιβλία για παιδιά και ενήλικες – τα 25 από αυτά είναι του Χρήστου Μπουλώτη. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν αυτό που εύκολα αντιλαμβανόμαστε κι εμείς ως αναγνώστες: τη συνεργατική χημεία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο δημιουργούς, τον σεβασμό του ενός προς τη δουλειά του άλλου, τον ενθουσιασμό του ενός για τη δουλειά του άλλου. Τα στιβαρά κείμενα του Μπουλώτη δίνουν τη βάση για τις ονειρεμένες, αφαιρετικές ή όχι, αλλά πάντα καλοδουλεμένες και πλούσιες εικόνες της Στεφανίδη.

 

Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι είναι ο καρπός της τελευταίας τους συνεργασίας. Ο ίδιος ο τίτλος μάς εξιτάρει: ένας γάτος να ψάχνει στα σκουπίδια είναι γνώριμη εικόνα στον περισσότερο κόσμο, μπορεί όμως ένας γάτος να είναι ρακοσυλλέκτης; Και βέβαια μπορεί, αν η έννοια που φωτίζει την ύπαρξή του είναι αυτή της αλληλεγγύης! Και τι όνομα παράξενο και φασαριόζικο για γάτο, Μπαμ-Μπουμ! Αλλά και πώς έρχεται να ισορροπηθεί στον τίτλο με τη γαλήνη που μας χαρίζει σχεδόν κάθε βράδυ το φεγγάρι!

 

Σύμφωνα με την υπόθεση, λοιπόν, όλος ο κόσμος του γάτου Μπαμ-Μπουμ είναι η μεγάλη πλατεία, γιατί εκεί, κάτω από έναν κάδο απορριμμάτων, είναι το σπίτι του. Εκεί γεννήθηκε μια χειμωνιάτικη νύχτα που γινόταν κάτι σαν πόλεμος, διαδηλώσεις, φασαρίες, μπαμ-μπουμ εδώ, μπαμ-μπουμ εκεί... Η γατίσια του ζωή στην πλατεία είναι γεμάτη από χρώματα και από μια υπέροχη παρέα: τη ρακοσυλλέκτρια κυρία Ρίνα, που κάποτε ήταν μεγάλη ηθοποιός, τον κύριο Ευτύχιο, τον ταλαντούχο δάσκαλο που μαζεύει από τα σκουπίδια μόνο εφημερίδες και από τις λέξεις των κακών ειδήσεων φτιάχνει χαρούμενα ποιήματα, και τον φίλο του τον Νικόλα, το αγόρι με τα μπλε μάτια που μένει στην μπλε πολυκατοικία. Κάποια μέρα ο γάτος Μπαμ-Μπουμ θα συναντήσει έναν άγνωστο γάτο, που έρχεται από μακριά, γιατί στην πατρίδα του γίνεται χρόνια τώρα πόλεμος. Το φεγγάρι, που απολαμβάνει κάθε φορά την όμορφη και ασυνήθιστη παρέα, θα βοηθήσει να βρει αυτό που αναζητά και επιθυμεί ο καθένας τους...

 

Αγαπησιάρικο βιβλίο, όσο αγαπησιάρικο είναι και το εξώφυλλό του με τους δύο αγκαλιασμένους γάτους –τον Μπαμ-Μπουμ και τον Μπαμ-Μπαμ–, το ολοστρόγγυλο νοσταλγικό φεγγάρι και τα παιδικά παιχνίδια – άλλη μεγάλη αγάπη του Χρήστου Μπουλώτη, ο οποίος ίδρυσε και μουσείο παιχνιδιών στο νησί της καταγωγής του, τη Λήμνο («Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου», δείτε εδώ ). Αγαπησιάρικο, παρά τα σκληρά θέματα που πραγματεύεται: κοινωνικές εκρήξεις, οικονομική κρίση, ανέχεια, πόλεμος, προσφυγιά. Δύσκολες καταστάσεις, που απαιτούν δημιουργικές και συλλογικές λύσεις, με βάση την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Και το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, γιατί τη λύση δίνουν όσοι τολμούν να ονειρευτούν – ένα φεγγάρι που τους βοηθά να βρουν ό,τι λαχταρά η ψυχή τους, ένα σύννεφο στην Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών, ένα πουλί στο Άγαλμα που κρύωνε

 

Ο Χρήστος Μπουλώτης δεν είναι από τους υπερπαραγωγικούς συγγραφείς των 5-10 βιβλίων ανά έτος: τα 70 έργα του τα υπογράφει στη διάρκεια των 30 χρόνων που ασχολείται συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία. Και αυτός είναι, ασφαλώς, ένας από τους λόγους για τους οποίους πάντα τα βιβλία του διακρίνονται για το υψηλό τους επίπεδο. Αλλά και η έγνοια του να μιλήσει με το έργο του για την ουσία της ζωής, να ενθαρρύνει τα παιδιά στην πορεία τους στον δύσκολο κόσμο που τους έχουν ετοιμάσει οι μεγάλοι, αλλά και να ενθαρρύνει τους μεγάλους να θυμηθούν την παιδικότητά τους και ν’ αντλήσουν από κει τα απαραίτητα συστατικά για να ομορφύνουν τη ζωή των άλλων γύρω τους: αγνότητα, καλοσύνη, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Αυτές τις αξίες αποπνέουν πάντα τα έργα του Μπουλώτη, αυτές τις αξίες υπερασπίζεται ο πανέξυπνος γάτος Μπαμ-Μπουμ και όλα τα πρόσωπα του νέου του βιβλίου, αυτές τις αξίες ζωγραφίζει, υπηρετεί και υπαινίσσεται η Φωτεινή Στεφανίδη με τα πινέλα της. Διαβάστε το!

 

Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Μοιράσου το άρθρο!