Βιβλίο

18/10/2014 - 08:40

Σημαντική διάκριση για το «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου»

style="text-align: justify;">Το βιβλίο «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» (Σειρά: Αυλητής και Παππουλάνθρωπος) ανάμεσα στα 200 κορυφαία βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2014 από την Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου (κατάλογος White Ravens).
 
Το βιβλίο των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, «Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου και Έλλης Μαρδά από τις εκδόσεις «Αιολίδα», περιλήφθηκε στον κατάλογο της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου «White Ravens» ανάμεσα στα 200 κορυφαία βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2014.
Ο κατάλογος παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στη Φρανκφούρτη. Ο «Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος» αναδεικνύεται πλέον ως μια ιδιαίτερη, σύγχρονη δημιουργία με διεθνή εμβέλεια καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» είχε τύχει της ίδιας διάκρισης το 2011. 
Το σκεπτικό της διάκρισης του βιβλίου αναφέρει: «Πρόκειται για μια αυθεντική συλλογή που πραγματεύεται εκ νέου μοτίβα από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια. Τα οχτώ μεταμοντέρνα παραμύθια που περιλαμβάνονται στον τόμο απηχούν στην συμβολιστική και στην μουσικότητα των λαϊκών παραδόσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αγάπη για τη φύση και η αδελφοσύνη ανανεώνονται. Παράξενα πλάσματα όπως ο γέρο Νοτιάς, ο θυμωμένος Πλάτανος και οι Φαλακροί Τσαγκάρηδες που Φυτρώνουν στα Δέντρα συντροφεύουν αναγνώστες κάθε ηλικίας σε ένα ταξίδι όπου γνώριμα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν αλληλεπιδρούν και μπλέκονται με έναν τρόπο μυστηριώδη. 
 
Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, γνωρίζοντας καλά τη Λήμνο και τη Λέσβο εισάγουν ιδιωματικά στοιχεία στην αφήγηση με μαεστρικό τρόπο κάνοντάς την ακόμα πιο διασκεδαστική. Ο αναγνώστης μένει με την επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει περαιτέρω την παράδοση πίσω από τις ιστορίες τους. Η ζωντανή εικονογράφηση των Κατερίνα Βερούτσου και Έλλης Μαρδά συντροφεύουν το κείμενο. (Προτεινόμενες Ηλικίες 7+).»
Ο κατάλογος «White Ravens» εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες-συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση. Δίνεται μεγάλη σημασία σε θέματα καινοτομίας, σχεδιασμού και περιεχομένου. 
 
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
 
Πού ακούστηκε μια καλόγρια να κάνει ορειβασία και μάλιστα να έχει γίνει φίλη ενός διαβολάκου; Πώς είναι δυνατόν ένας στρατός από κονσερβοκούτια να πολεμάει γενναία τον κυρ-Νοτιά; Γιατί ο θύμωσε ο γέρο-Πλάτανος, μήπως τον πείραξε που χτίστηκε ένα σουβλατζίδικο πάνω στον ταλαιπωρημένο κορμό του; Ας ρωτήσουμε τον Αυλητή και τον Παππουλάνθρωπο, εκείνοι θα ξέρουν. Να, τους βλέπω εκεί, έχουν αράξει τη βαρκούλα τους στην παραλία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Τα δέντρα του δάσους έχουν πλησιάσει ως το νερό για να αφουγκραστούν τις ιστορίες τους. Ας πάμε και εμείς να δούμε τι γίνεται. Σίγουρα θα μας πουν τι συνέβη στον καλοκάγαθο Λάζαρο που μπορούσε να ταξιδεύει ανάμεσα στους Κόσμους. Θα ξέρουν και για τον Φούρερ τον Ακονιστή, εκείνον τον ψεύτη. Έχεις ακουστά για το Θεριό στο Χωριό που έκλεβε βιντεοπαιχνίδια; Σου έχω πει για τους Τρεις Θανάσηδες, τα ξωτικά που φυτεύουν σπόρους και φυτρώνουν φαλακροί τσαγκάρηδες και τουφεκόδεντρα; Για τον Αχόρταγο που ήθελε να κλείσει με τσιμέντο όλη τη θάλασσα; Άκου, παίζουν και μουσική, πάμε γρήγορα!
 
Ιστοσελίδα για το βιβλίο: www.papoulanthropos.gr

Μοιράσου το άρθρο!