Βιβλίο

22/12/2016 - 05:45

Τρεις περιπέτειες του αγαπημένου λύκου Ζαχαρία

Τ

α Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδικά βιβλία έχουν την τιμητική τους! Αυτή την εβδομάδα, προτείνουμε τρεις από τις πολλές περιπέτειες ενός ξεχωριστού πλάσματος που κυκλοφορεί ανάμεσά μας, του λύκου Ζαχαρία: «Ο λύκος Ζαχαρίας φοβάται τη σκιά του», «Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία» και «Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος».

 

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

 

«Ο λύκος Ζαχαρίας φοβάται τη σκιά του» της Οριάν Λαλμάν, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (Εικονογράφηση: Ελεονόρ Τουιγιέ, Μετάφραση: Χρύσα Φραγκιαδάκη, Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2016)

 

Μπορεί ένα ζώο φοβερό και τρομερό, όπως ο λύκος, να μιλήσει στα παιδιά για τον φόβο; Μπορεί και παραμπορεί, ιδίως όταν πρόκειται για ένα λυκάκι γλυκό και τρυφερό, που το τρομάζουν οι φωνές και τα ουρλιαχτά, τρέμει το σκοτάδι και καρδιοχτυπά στη σκέψη όλων των τρομακτικών πλασμάτων που παραμονεύουν στο δάσος. Γι’ αυτό και αποφεύγει τις μοναχικές βόλτες, αλλά και το κυνήγι μαζί με την υπόλοιπη αγέλη – αφήστε που δεν του αρέσει και το κρέας!

«Ζαχαρία μου, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», του είπε μια μέρα η μαμά του. «Πρέπει να βγεις έξω στον κόσμο και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Εδώ δεν πρόκειται να βρεις την ευτυχία». «Σου έχω εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο μπαμπάς του. «Θα τα καταφέρεις».

Κι έτσι, μια και δυο, ο λύκος Ζαχαρίας ξεκίνησε έντρομος να γνωρίσει τον κόσμο. Κι η περιπλάνησή του αυτή του έφερε στον δρόμο του ωραίες γνωριμίες. Και κάποιους κινδύνους. Αλλά κυρίως εμπειρίες όμορφες, τρυφερές, όλο συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Ωραία ιστορία με ωραιότατη, ολοζώντανη εικονογράφηση. Χαρείτε την!

 

Βρείτε το εδώ

 

 

 

«Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία» της Οριάν Λαλμάν, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (Εικονογράφηση: Ελεονόρ Τουιγιέ, Μετάφραση: Σοφία Παλάκη, Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2015)

 

«Μου τη δίνουν τα Χριστούγεννα!» επαναλαμβάνει κάθε τόσο αγανακτισμένος ο λύκος Ζαχαρίας, αφού δεν μπορεί να βρει παρέα για παιχνίδι στο χιονισμένο δάσος. Όλοι οι άλλοι, βλέπετε, έχουν πολλές δουλειές στην προετοιμασία τους για τα Χριστούγεννα. Κι εκείνος είναι μόνος. Πώς να μη στενοχωριέται και να μην αγανακτεί;

Ώσπου, κάποια στιγμή οι φίλοι του αποφασίζουν να τον βάλουν στο εορταστικό κλίμα. Πώς; Αυτό δεν θα σας το αποκαλύψουμε εδώ. Εδώ θα πούμε μόνο ότι πρόκειται για μια χαριτωμένη ιστορία, κεφάτη, γλυκιά και δροσερή, ό,τι πρέπει για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο αυτού, αλλά και κάθε χρόνου!

Βρείτε το εδώ

 

 

 

«Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος» της Οριάν Λαλμάν, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (Εικονογράφηση: Ελεονόρ Τουιγιέ, Μετάφραση: Ελένη Κατσαμά, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2013)

 

Σ’ αυτήν εδώ την περιπέτεια, ο λύκος Ζαχαρίας μας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο: είναι ανταγωνιστικός, εριστικός, κάνει ζαβολιές, κλέβει κυριολεκτικά και μεταφορικά στους αγώνες, προκειμένου να βγαίνει πάντα πρώτος. Η υπέροχη εικονογράφηση της Ελεονόρ Τουιγιέ ακολουθεί και υπογραμμίζει αυτή την άλλη πλευρά του γλυκούλη, στις προηγούμενες περιπέτειες, λύκου.

 

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Ζαχαρίας θα την πατήσει τελικά λόγω αυτής της άσχημης συμπεριφοράς. Και θα αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να αναθεωρήσει τη στάση του μέχρι εκείνη τη στιγμή απέναντι στους άλλους. Πώς; Ανακαλύψτε το εδώ

 

Μοιράσου το άρθρο!