Λήμνος

03/09/2015 - 17:24

60 νοσοκόμες στη Λήμνο... μια διαφορετική εκδήλωση

Σ

το πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιούν στη Λήμνο,  60 νοσοκόμες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μετέβησαν σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Πούντας, όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης στις νοσοκόμες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπηρέτησαν στη Λήμνο.

Μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία Anzac-Λήμνου είναι η 8η Αυγούστου 1915, κατά την οποία ένα μεγάλο σώμα αυστραλών νοσοκόμων έφθασε στη Λήμνο για να περιθάλψει έναν τεράστιο αριθμό τραυματιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μεταφέρθηκαν στο νησί.

Η Πούντα επελέγη καθώς οι νοσοκόμες ακολούθησαν τα ίχνη των νοσοκόμων του 1915, οι οποίες υπηρέτησαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο που βρισκόταν τότε στην περιοχή.

Οι νοσοκόμες φορούσαν τις στολές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες δανείστηκαν από τους παραγωγούς της πολύ επιτυχημένης σειράς της αυστραλιανής τηλεόρασης «Anzac Girls».  Ανάμεσα στις νοσοκόμες και η ηθοποιός  Antonia Prebble, η οποία πρωταγωνίστησε στην εν λόγω σειρά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Γιώργος Σακαρίκος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πορτιανού κ. Σπύρος Μανιάτης. Επίσης,  στην εκδήλωση παρευρέθησαν και τα μέλη του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος απηύθυναν καλωσόρισμα και η επικεφαλής της ομάδας των νοσοκόμων κ. Clare Ashton ανέγνωσε αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα μιας νοσοκόμας εκείνης της εποχής.

Ο Δήμαρχος στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της προσφοράς των νοσοκόμων στον πόλεμο, επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες αυτές έβαλαν στο κέντρο της ζωής τους την προσφορά στο συνάνθρωπο και άφησαν πίσω τις οικογένειές τους για να υπηρετήσουν σε έναν πολύ μακρινό τόπο και προσφέρουν θεραπεία, ανακούφιση και συμπαράσταση στα θύματα ενός αιματηρού πολέμου».

 «Η  επίσκεψή σας και η εκδήλωση αυτή είναι μία μοναδική εμπειρία για όσους ήρθαν εδώ σήμερα για να δουν 100 χρόνια μετά τις νοσοκόμες του σήμερα να περπατούν στα βήματα των νοσοκόμων που ήλθαν στη Λήμνο το 1915», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. 

Εν συνεχεία οι νοσοκόμες επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και το Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Πορτιανού, ενώ το απόγευμα θα μεταβούν στο Μούδρο.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!