Λήμνος

08/10/2016 - 17:54

Εκδηλώσεις εορτασμού 104ης Επετείου Απελευθέρωσης της Λήμνου (φωτο)

Μ

ε ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου,  εορτάστηκε φέτος η 104η Επέτειος από την Απελευθέρωσης της Λήμνου από τον τουρκικό ζυγό.

Ο εορτασμός της ημέρας ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος. Μετά το πέρας της δοξολογίας, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας κ. Αθηνά Τζαννέτου Γιαρμαδούρου εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία.

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η καθιερωμένη παρέλαση του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Λυκείου Ελληνίδων – Παράρτημα Λήμνου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων  καθώς και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου και του Στρατού.

 Μετά το πέρας της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίδειξη της ομάδας «Ζευς», με ιπτάμενο χειριστή τον ελληνικής καταγωγής επισμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Εν συνεχεία, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης εκπροσωπώντας το σώμα, ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη της Λήμνου. Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί τιμή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είστε εγγυητής της Δημοκρατίας και της ασφάλειας της χώρας», είπε ο κ. Μαρινάκης «είμαστε υπερήφανοι που είστε μαζί μας να γιορτάσουμε την επέτειο απελευθέρωσης της Λήμνου», αναφερόμενος παράλληλα στην εξαιρετική αεροπορική επίδειξη της ομάδας Ζευς. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το χρυσό κλειδί του νησιού. «Είναι μεγάλη μου τιμή, είναι μεγάλο το χρέος, ύστερα από αυτο που είδαμε, ύστερα από αυτή την παρέλαση» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη του Ναυάρχου Κουντουριώτη, που δημοσίευσε αμέσως μόλις απελευθέρωσε τη Λήμνο. «Σε ανάμνηση της σημερινής σας παρουσίας που λαμπρύνατε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού της Λήμνου, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε την προκήρυξη το Ναυάρχου Κουντουριώτη, που δημοσίευσε αμέσως με πάρα πολύ σεβασμό και τιμή προς το πρόσωπό σας» ανέφερε η κ. Καλογήρου.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου από την αρχαιολόγο κ. Μάλαμα Μαρή.

Κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που ακολούθησε προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, έκανε μια πλήρη αναφορά στην ιστορία και τη μυθολογία της Λήμνου.

Εν συνεχεία, επ’ αφορμή της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε, για μια ακόμη φορά, σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι «οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφενός συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. Και, αφετέρου, αποτελεί απροκάλυπτη επιβουλή κατά των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλήρη συναίσθηση του ότι η Λήμνος, λόγω και της τεράστιας σημασίας γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της Ελληνικής Επικράτειας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από  αυτά- τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φεύγοντας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για τον εξαιρετικά τιμητικό- όπως τον χαρακτήρισε- τίτλο του Επίτιμου Δημότη Λήμνου και σημείωσε ότι παίρνει μαζί του τις εθνικές παρακαταθήκες που μας κληροδοτεί η μεγάλη ιστορική διαδρομή του νησιού. Και, κυρίως, την παρακαταθήκη ενότητας μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά, την οποία μας εμπνέει η σημερινή σημαδιακή επέτειος.

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα νησιά του Αιγαιόυ επιδιώκουν ξεκάθαρα φιλικές σχέσεις με τη γείτονα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει ομόνοια, ενότητα και η ομοψυχία και, με έναν ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό, η Ελλάδα να πατήσει ξανά στα πόδια της, κυρίως για τις γενιές οι οποίες έρχονται. Τέλος, αφιέρωσε τη σημερινή αεροπορική επίδειξη της Ομάδας Ζευς στη μνήμη της μικρής Μελίνας, που η τοπική κοινωνία σήμερα αποχαιρέτισε συγκλονισμένη. Η Δήμαρχος ευχήθηκε στους γονείς της «πολλή δύναμη, για να αντέξουν το χαμό του παιδιού τους».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν αμφορέα και ένα αντίγραφο του ειδωλίου της Σειρήνας, η οποία βρέθηκε στο αρχαϊκό ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία.

   Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ.  Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.  Επίσης, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Λέσβου κ. Γιώργος Πάλλης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γεώργιος Καμπούρης,  ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή, ο Διοικητής της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχος Γ. Μπουζάκης, ο Διοικητής της 130 ΣΜ Σμήναρχος Παναγιώτης Βάλσαμος,   εκπρόσωποι της αδελφοποιημένης Κοινότητας Περβολιών Λάρνακας, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστείδης Καλάργαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου Ανδρέας Στεφάνου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!