Εκδήλωση για τον Ηλία Ηλιού

Τη μνήμη του Λημνιού πολιτικού της Αριστεράς και βουλευτή Λέσβου Ηλία Ηλιού τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».

Στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στη Λήμνο για την παρουσίαση του έργου που προγραμματίζεται στο νησί το προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης τόνισε στον χαιρετισμό του: «Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά», ενώ επεσήμανε την πνευματική, πολιτιστική συμβολή του Ηλία Ηλιού.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κραυγή του Ηλιού "θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα" και η προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε ρωγμής, για να ριζώσουν και να βλαστήσουν δημοκρατικά και ελεύθερα κύτταρα μέσα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ήταν πραγματικά επί της ουσίας επαναστατική. Εξέφραζε το πνεύμα των καλύτερων παραδόσεων της Κομμουνιστικής και της ευρύτερης Αριστερής συλλογικότητας, μέσω των φορέων της, νόμιμων και παράνομων, στην οποία από το '45 κι ύστερα ο Ηλιού ηγετικά συμμετείχε και την οποία άξια εκπροσώπησε στη Βουλή».

 

Ακολούθησαν ομιλίες που ανέδειξαν τις σημαντικότερες πτυχές του πολυδιάστατου βίου του Ηλία Ηλιού, του συγγραφέα της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Ηλία Νικολακόπουλου, του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της ιστορικού και διευθύντριας Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Ιωάννας Παπαθανασίου, και της πολιτικής επιστήμονα Κατερίνας Λαμπρινού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ακόμη, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. κ. Δημήτριος Σιούφας και Φίλιππος Πετσάλνικος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτές, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλάκης, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πλήθος κόσμου.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ