Λήμνος

24/07/2014 - 18:40

Επιστολή Βογιατζή για τις ζημιές των οινοπαραγωγών της Λήμνου λόγω περονόσπορου

style="text-align: justify;"> 
Αναφορά και Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη, και προς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Βασίλειο Έξαρχο, έστειλε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες στη Λήμνο εξαιτίας επιδημίας με συμπτώματα περονόσπορου που έχει πλήξει το νησί.
Σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς η εν λόγω επιδημία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες της φετινής Άνοιξης με έντονα καιρικά φαινόμενα, συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας. 
Ο Βουλευτής λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των οινοπαραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες στην παραγωγή τους, αλλά και το γεγονός ότι στη Λήμνο καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από την οποία παρασκευάζεται οίνος Π.Ο.Π., ζητά με την επιστολή του να υπάρξει άμεσΗ συνεργασία με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε αφενός να καταγραφούν οι ζημιές, και αφετέρου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των παραγωγών του νησιού.
 
Ακολουθεί η επιστολή του Βουλευτή:
 
ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: 
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 
κ. Γεώργιο Καρασμάνη
Κοιν.:
Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α.
κ. Βασίλειο Έξαρχο
 
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της σχετικής Αναφοράς που κατέθεσα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ζήτημα που απασχολεί τους οινοπαραγωγούς της Λήμνου, οι οποίοι έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες εξαιτίας της επιδημίας περονόσπορου που έχει πλήξει το νησί.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς η προσβολή των αμπελοκαλλιεργειών και ειδικότερα της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας που καλλιεργείται στη Λήμνο για την παραγωγή οίνου Π.Ο.Π. από εκτεταμένη επιδημία με τη συμπτωματολογία περονόσπορου οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί κατά τη φετινή Άνοιξη με έντονα καιρικά φαινόμενα, συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Επειδή παρά τα μέτρα φυτοπροστασίας που εφαρμόστηκαν από τους παραγωγούς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες και το φαινόμενο έχει χαρακτηριστικά επιδημίας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις συνήθεις πρακτικές, παρακαλώ πολύ όπως μεριμνήσετε προκειμένου να υπάρξει άμεση συνεργασία με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των παραγωγών.
Ευελπιστώ στη συνεργασία και ανταπόκρισή σας στο παραπάνω αίτημα και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία χρειαστείτε.
 
Με τιμή,
Παύλος Βογιατζής
Βουλευτής Ν. Λέσβου
 
 

Μοιράσου το άρθρο!