Λήμνος

25/04/2017 - 06:53

Γ. Πάλλης: «Τιμούμε αυτούς που έπεσαν πολεμώντας και βρίσκονται στα φιλόξενα χώματα της Λήμνου»

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Γιώργος Πάλλης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, παρακολούθησε το σύνολο των εκδηλώσεων «Τιμής και Μνήμης των Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου στις 20 και 21 Απριλίου.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου και παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ είναι για να τιμήσουμε αυτούς που έπεσαν πολεμώντας για κοινές πανανθρώπινες αξίες και βρίσκονται στα φιλόξενα χώματα της Λήμνου. Η ANZAC DAY τιμάται στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία στις 25 Απριλίου ως Εθνική Επέτειος.

Άνθρωποι από τόσο μακριά βρέθηκαν να πολεμούν εδώ στα νερά του Αιγαίου, κοντά στη Λήμνο. Άφησαν εδώ τα σώματα και τις ψυχές τους σαν να θέλουν να μας δείξουν και σήμερα - 102 χρόνια από τότε- ότι η ΕΙΡΗΝΗ, η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η ΦΙΛΙΑ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποτελούν κοινές αξίες για τις οποίες πρέπει να αγωνιζόμαστε ακόμα και να θυσιαζόμαστε.

Ο Ρόλος της Λήμνου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η σχέση της με την Εκστρατεία της Καλλίπολης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 1918 στο πλοίο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, εδώ στον κόλπο του Μούδρου, υπογράφηκε η συνθήκη λήξης του πολέμου, γεγονός που έδωσε φτερά στην προσπάθεια της χώρας μας να διεκδικήσει τα δίκαιά της.

Δυστυχώς το τραγικό μάθημα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου δεν έγινε δίδαγμα την ανθρωπότητα. Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, το σκηνικό της παραφροσύνης που στήνεται διαρκώς με ακόμα πιο καταστρεπτικά όπλα, αυτό δείχνουν. Η ισότητα και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των κρατών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεών τους παραμένει και σήμερα ζητούμενο.

Μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετέχουν στη σημερινή μέρα μνήμης, στους συγγενείς των θυμάτων, στις τοπικές Αρχές και στον Λημνιακό λαό».
 

Μοιράσου το άρθρο!