Λήμνος

12/06/2016 - 07:31

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εγκαινιάζει μνημείο εξορίστων στον Άη Στράτη

 

«Βρισκόμαστε σήμερα στον Αη Στράτη, ένα κομμάτι γης, ριγμένο στη μέση της θάλασσας, στο Αιγαίο, όπου από το 1929 και για 30 και πλέον χρόνια, γράφτηκε μι από τις πιο ηρωικές σελίδες του λαϊκού μας κινήματος. Εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, κάτω από σκληρές συνθήκες, παρά τα μαρτύρια, κράτησαν ψηλά τη σημαία του κόμματος για τη λευτεριά, την προκοπή του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά τους. Τιμάμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που βασανίσθηκαν, κατακρεουργήθηκαν, σκοτώθηκαν, πριν και κατά τη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας. Αυτούς που βασανίστηκαν, πέθαναν, παραδομένοι στα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο 1941- 1942. Όλους αυτούς που μέχρι και το 1962 κρατούνταν κάτω από άθλιες συνθήκες στον Αη Στράτη, για την προσφορά τους στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία σε εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αη Στράτη.

 
Επισήμανε ότι «σήμερα στον Αη Στράτη, στη Λεωφόρο των Μπολσεβίκων, όπου πεζοπορούσαν οι εξόριστοι στις λιγοστές στιγμές ανάπαυλάς τους, η ΚΕ του ΚΚΕ εγκαινιάζει μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών σε όλη την περίοδο των εξοριών».
 
 
«Η κατασκευή είναι προσφορά του συντρόφου Θανάση Νικολή από την 'Αγρα Λέσβου και η τοποθέτηση του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από τον Αη Στράτη, τη Λήμνο και τη Λέσβο» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας ευχαριστώντας τη δήμαρχο και τους κατοίκους του Αη Στράτη για την παραχώρηση του χώρου της ανέγερσης του μνημείου που αναδεικνύει τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας, καθώς και για τη σημερινή φιλοξενία τους.
 
«Ευχαριστούμε τον Βύρωνα Μανικάκη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από το φωτογραφικό αρχείο του «Βασίλη-Βύρωνα Μανικάκη», φωτογράφου του 'Αη Στράτη. Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, την ακτοπλοϊκή εταιρεία, τους ναυτεργάτες, όλους και όλες εσάς που σήμερα βρίσκεστε εδώ μαζί μας» σημείωσε.
 
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο χρονικό των διώξεων και των εξοριών που άσκησε και επέβαλλε το ελληνικό κράτος κατά των πολιτικών του αντιπάλων με τους πρώτους εξόριστους να φθάνουν στον Αη Στράτη κατά ομάδες το 1929, καθώς και στους πολύμορφους και ηρωικούς αγώνες που έδωσαν οι πολιτικοί εξόριστοι στο νησί μέχρι το 1962 που έκλεισε οριστικά το στρατόπεδο.
 
 
«Μεταξύ των νησιών της εξορίας, που έμειναν γνωστά σαν «ξερονήσια», ο Αη Στράτης κατέχει «κορυφαία» θέση μιας και υπήρξε ο μακροβιότερος, ο μεγαλύτερος και μάλλον ο «διασημότερος» τόπος εξορίας για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι εκείνο που ζητούσαν από τους εξόριστους σε όλες τις περιόδους εκτοπισμού και φυλακής ήταν να υπογράψουν τις «δηλώσεις μετανοίας» και να δηλώσουν υποταγή στο καθεστώς.
 
 
«Ο δρόμος της σύγκρουσης και όχι αυτός της υποταγής και της ταπείνωσης ακολουθήθηκε όχι μόνο στα βουνά και στις πόλεις αλλά και στις φυλακές και τις εξορίες κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας «κανένας αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμιά θυσία δεν είναι μάταιη».
 
Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την έλευση και παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «με αφορμή το προσφυγικό» και κάλεσε σε ισχυροποίηση του αγώνα εναντίον των επεμβάσεων και των πολέμων «που σημαίνει σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική πολιτική, με τις λυκοσυμμαχίες και τους σχεδιασμούς τους, άμεση απόσυρση της υπογραφής από τη συμφωνία για την ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο, καμία παραχώρηση διευκόλυνσης, καμίας υποδομής ή βάσης, χρήσης χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση επεμβάσεων και πολέμων. Καμιά συμμετοχή και με οποιονδήποτε τρόπο στη νέα επέμβαση που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στην Λιβύη».
 
 
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και της EE επιχειρεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού μας», τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι «εργάτες και εργάτριες θύματα ανελέητης εκμετάλλευσης, νέοι και νέες που αρχίζουν τη ζωή μέσα στη ζούγκλα όπου κυριαρχεί το άδικο του ισχυρού».
 
 
 
Ανέφερε ότι η ΕΕ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «προσπαθεί να εξωραΐσει», «επιμένει με λύσσα να παραμείνουν ως έχουν όλα τα αντεργατικά μέτρα» και πρόσθεσε, «όσα δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα ακόμα ετοιμάζονται να μας τα φέρουν οι αριστεροί της συμφοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο».
 
«Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και υπόσχεται επιστροφή στην «ανάπτυξη» και «ελάφρυνση του χρέους». Απάτη, θράσος, εμπαιγμός. Η «ανάπτυξη» έχει το πρόσημο των κερδών των καπιταλιστών» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «ο μόνος δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στη φτώχεια, στην ανεργία και να εξασφαλίσει τη δική του ευημερία, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι αυτός της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και της αποδέσμευσης της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική - λαϊκή εξουσία».
 
 
 
«Λύση εφαρμόσιμη, εδώ και τώρα, αρκεί ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του, δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τον αρνητικό σημερινό συσχετισμό. Και αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει με ΚΚΕ ισχυρό και χειραφετημένο λαό που γνωρίζει την Ιστορία του, που διδάσκεται και εμπνέεται από αυτή» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας «στην πορεία για το μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του μέλλοντος μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για το δίκιο του μισθωτού εργάτη, εργαζόμενου και της οικογένειάς του. Κρατάμε στα χέρια μας γερά και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία με τα πιο μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία έπεσαν. Για να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στους πολέμους, τη φτώχεια. Για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».
 
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
 

Μοιράσου το άρθρο!