Λήμνος

21/04/2014 - 21:57

Ο Γιάννης Σπιλάνης στη Λήμνο

Τη Λήμνο επισκέφθηκε 16 με 18 Απριλίου ο επικεφαλής του συνδυασμού για τις περιφερειακές εκλογές "Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο" Γιάννης Σπιλάνης.

Μεταξύ των άλλων επαφών που είχε ο Γ. Σπιλάνης ήταν με τον Δήμαρχο Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή, ο οποίος τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων για τη πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία «παγώνει» την υλοποίηση των έργων στη Περιφέρεια και ειδικά στη Λήμνο με αποτέλεσμα σημαντικά έργα που είχαν ωριμάσει με πόρους της αυτοδιοίκησης και ενταχθεί στο ΠΕΠ – πχ την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος ειδικά ενόψη του εορτασμού των 100  χρόνων της απόβασης των συμμάχων στο Μούδρο - να παραπέμπονται στις ……ελληνικές καλένδες. Ειδική εκτεταμένη αναφορά στο σημαντικό αυτό θέμα υπάρχει σε ξεχωριστή ανακοίνωση του Συνδυασμού.

Ο Γ. Σπιλάνης συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λήμνου Δ. Μαρινάκη με τον οποίο συζήτησε τόσο τα προβλήματα της σημαντικής αυτής παραγωγικής μονάδας της Λήμνου όσο και τα γενικότερα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Ο Γ. Σπιλάνης υπογράμμισε ότι η έλλειψη σχεδιασμού που στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και η σύνδεση τους με τον τουρισμό, δεν επιτρέπει την αναστροφή της κατάστασης. Η σημερινή προσήλωση όλων των εμπλεκόμενων στην είσπραξη των επιδοτήσεων αντί της παραγωγής, έχει οδηγήσει στα αδιέξοδα που όλοι αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αναστραφεί. Υπογράμμισε ότι η παράταξη Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο έχει δημοσιοποιήσει τις αρχές με τις οποίες πρόκειται να πολιτευτεί στον τομέα αυτό δίνοντας έμφαση στη στήριξη που πρέπει να παρέχει η Περιφέρεια, ειδικά στους μικρούς παραγωγούς και τυποποιητές των πολύ σημαντικών προϊόντων των νησιών, σε θέματα παραγωγής, σχεδιασμού και προώθησης προϊόντων.

Ο Γ. Σπιλάνης στην ενημέρωση που έκανε στους πολίτες της Λήμνου μέσα από τα ΜΜΕ, υπογράμμισε την κρισιμότητα των εκλογών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται εδώ και χρόνια  τις τύχες της χώρας και ειδικά της Περιφέρειας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε. Υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα αναγκαία η αναπτυξιακή στροφή της περιφέρειας που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο "Ποιοτικό, Πράσινο και Δημιουργικό Αιγαίο" και που με εξωστρέφεια θα αξιοποιεί τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα των νησιών, που είναι το φυσικό, το πολιτιστικό, το παραγωγικό και το ανθρώπινο τους κεφάλαιο. Αναφέρθηκε επί τούτοις στα ιδιαίτερα προβλήματα της Λήμνου όπως το ακτοπλοϊκό, τα θέματα υγείας, τα αναπτυξιακά προβλήματα και υπογράμμισε ότι μόνο με την επεξεργασία τεκμηριωμένων προτάσεων η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου μαζί με τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες μπορούν να επιτύχουν την απαραίτητη ανατροπή της καθοδικής πορείας της Λήμνου καθώς και των άλλων νησιών της Περιφέρειας.

Υπενθύμισε ότι για την κινητοποίηση του κράτους προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων – ειδικά σε ότι αφορά τις ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις των νησιών, σε τομείς όπως η ακτοπλοΐα, η υγεία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση -  σήμερα υπάρχει μέσο πίεσης, αφού η θεσμοθετημένη πλέον ρήτρα νησιωτικότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης που αφορούν τα νησιά. Οι Περιφέρειες πρέπει να απαιτήσουν το αυτονόητο: την εφαρμογή του νόμου για τη χάραξη και εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής.

Ο Γ. Σπιλάνης τόνισε ότι η Περιφέρεια, η οποία είναι υπεύθυνη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, οφείλει να έχει επεξεργασμένο συνολικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού και που θα συνεργάζεται στενά με τις Δημοτικές Αρχές για την υλοποίηση τους. Παράλληλα οφείλει να διεκδικεί, σε συνεργασία με τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες από την πολιτεία, την εφαρμογή ειδικής αναπτυξιακής πολιτικής για τη νησιωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό  Γ. Σπιλάνης θα μεταβεί στις 21 Απριλίου στη Ρόδο για την ετήσια συνέλευση της Επιτροπής Νησιών της ΕΕ όπου, με τη παρουσία του επιτρόπου Hahn, θα συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Σάμο και την Ικαρία στο διάστημα 24 - 28 Απριλίου, για να έχει επαφή με άτομα, φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ.

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!