Λήμνος

09/09/2016 - 12:58

Στην Τουρκία το ΕΠΑΛ Λήμνου

Π

ριν χτυπήσει το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά 2016 - 2017, το 1ο ΕΠΑ.Λ Μούδρου πραγματοποίησε μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών στη γειτονική μας Τουρκία, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ / ΚΑ2 που συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία χρονιά. Ειδικότερα, οι καθηγητές Ζώη Αναστασία και Πανταζής Γεώργιος και οι μαθητές Τσίκοβας Κωνσταντίνος, Κράσι Κωνσταντίνος, Σαρρής Αλέξανδρος και Χατζηκαττής Δημήτριος  αναχώρησαν από τη Λήμνο στις 30 Αυγούστου και επέστρεψαν στις 7 Σεπτεμβρίου. Προορισμός τους ήταν η πόλη Bayramic στην περιοχή του Τσανάκαλε.

 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά με μαθητές της Τουρκίας και της Γερμανίας σε θέματα που αφορούν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή μας. Εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης και  πραγματοποίησαν σύγκριση μεταξύ του Τρωικού πολέμου και της εκστρατείας αυτής. Επισκέφτηκαν τα μνημεία και τα οχυρά στην χερσόνησο της Καλλίπολης, το μουσείο προσομοίωσης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την ακτή ANZAC, την Τροία και την Αλεξανδρινή Τροία, την πόλη του Τσανάκαλε, το βουνό Ίδη με τα αρχαία ορυχεία μαρμάρου, το βωμό του Δία στην περιοχή της Άσσου, το λαογραφικό μουσείο Τουρκμάνων και  ένα παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής λαδιού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Τούρκων μαθητών και εκπαιδευτικών αντίστοιχα, γνωρίζοντας έτσι τον τρόπο ζωής τους και απολαμβάνοντας τη φιλοξενία τους. Στις αποσκευές τους εκτός από τα δώρα που πρόσφεραν οι γείτονες Τούρκοι έφεραν και πλήθος από συναισθήματα και εμπειρίες που απέκτησαν κατά την παραμονή τους εκεί, καθώς αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αγάπης.

Από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου στο νησί μας θα βρεθεί ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Γερμανία, με αρχηγό αποστολής το συντονιστή του προγράμματος Johannes Traut, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών και  μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Μούδρου στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και το νησί Reunion.
 

Μοιράσου το άρθρο!