Λήμνος

03/10/2015 - 18:48

Τελετή μνήμης στο Ρωσικό Νεκροταφείο

Με επίσκεψη στον Α’ Ρωσικό Προσφυγικό Τάφο και τον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού, επιμνημόσυνη δέηση στο Ρωσικό Νεκροταφείο στην Πούντα και  ψαλμούς της ρωσικής εκκλησιαστικής χορωδίας στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας στη Νέα Κούταλη συνεχίστηκαν σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ρωσία συνοδευόμενη από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ προσκύνησε στον Α’ Προσφυγικό Τάφο στο κοιμητήριο του Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού, όπου τους υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σακαρίκος και ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Πορτιανού, κ. Σπύρος Μανιάτης.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Ρωσικό Νεκροταφείο της  Πούντας, όπου  έχουν ενταφιαστεί οι  Ρώσοι που έφθασαν στη Λήμνο  το  1920 και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί έπειτα από πολλές κακουχίες.

Στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο του Ρωσικού Νεκροταφείου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ και τον Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυτραλίας, παρουσία του Στρατηγού και διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, του Γενικού Προξένου κ. Ποπόβ, του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνου Αδαμίδη, του Στρατιωτικού Διοικητή Λήμνου Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη, του Αντιδημάρχου Λήμνου κ. Γιώργου Σακαρίκου, του Προέδρου της  Τοπικής Κοινότητας Νέας Κούταλης , κ. Γιάννη Μοσχοβάκη σεβάσμιων πατέρων και άλλων επισήμων της αποστολής από τη Ρωσία.

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων και ομιλίες του Αρχιεπισκόπου Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ, του Στρατηγού Λεονίδ Ρεσέτνικοβ, του Γενικού Προξένου κ. Ποπόβ, του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη,  του Προέδρου της Ένωσης Απογόνων των Βετεράνων της Καλλίπολης  κ. Αλεξέι Γκριγκόριεβ, του Αντιπροέδρου της Ένωσης των Κοζάκων της Ρωσίας κ. Βασίλι Σομπάτσκιν, της  εγγονής ενός από τους αρχηγούς των Κοζάκων, του Δ. Τιμόνοφ ο οποίος έχει ταφεί στο Ρωσικό Νεκροταφείο της Πούντας και του Πρωτοπρεσβύτερου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας , Μιχαήλ.

«Αυτοί οι οποίοι άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το μέρος έγιναν σφραγίδα η οποία θα μείνει για πάντα εδώ, όπως και οι τάφοι τους οι οποίοι υπάρχουν διασκορπισμένοι σε όλη τη Γη»,  ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ, προσθέτοντας: «Αυτή η σφραγίδα μας επιτρέπει όλους να μαζευόμαστε εδώ. Αν δεν βρίσκονταν εδώ τα λείψανά τους, μάλλον θα είχαν λησμονηθεί. Αυτή είναι η δύναμη της πρόνοιας του Θεού. Όσοι επέζησαν συνέχισαν το ταξίδι τους για να δημιουργήσουν αυτό που σήμερα αποκαλούμε διασπορά. Αυτή η διασπορά διατήρησε τη Ρωσία εκτός αυτής. Σήμερα εκτός Ρωσίας υπάρχει 4η και 5η γενιά απογόνων αυτών των Ρώσων...».

 «Σήμερα σε αυτό το νησί βρίσκουμε θαυμαστή τη μνήμη των κεκοιμημένων εδώ από τους κατοίκους της Ελλάδος, από τη γη της οποίας αυτοί πέρασαν και μερικοί έμειναν. Όλες οι ευχαριστίες μας σε εσάς που διαφυλάξατε τη μνήμη αυτών των Ρώσων οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους και έπρεπε να χτίσουν κάτι καινούριο μέσα στην καρδιά τους και το τιμάτε. Μια βαθιά υπόκλιση σε εσάς. Ο Θεός να σας φυλάει», κατέληξε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο μεταλλική πλάκα εις μνήμην του Αρχιεπισκόπου Κοστρομά και Γκάλιτς Αλεξίου, ο οποίος εκοιμήθη το 2013. Η πλάκα τοποθετήθηκε στο μνημείο -που ανεγέρθη υπό την καθοδήγησή του- δίπλα στα ονόματα των νεκρών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος συνόδευε την αποστολή για δέκα περίπου χρόνια και έτρεφε ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης για τη Λήμνο, ενώ χαρακτήριζε την περιοχή του Ρωσικού Νεκροταφείου ως «Ρωσικό Γολγοθά».

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη τιμή που αποτίεται κάθε χρόνο στους Ρώσους που ετάφησαν στη Λήμνο: «Η παρουσία σας εδώ και φέτος με μία πολυμελή αντιπροσωπεία,  αποτελούμενη από σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας και του δημόσιου βίου,  αποδεικνύει την μεγάλη τιμή που αποδίδετε στους προγόνους σας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας ότι «η ιστορία των Κοζάκων που ήρθαν και έζησαν στα μέρη  αυτά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Λήμνου, όπως και όλα τα ιστορικά γεγονότα τα οποία συνέδεσαν το νησί μας με την πατρίδα σας τη Ρωσία».

«Όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινής ιστορικής μνήμης και των μεταξύ μας δεσμών, μαζί με το κοινό θρησκευτικό μας συναίσθημα. Η στενή σχέση της Λήμνου με τους αδελφούς Ρώσους είναι διαχρονική, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι για εμάς πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτούς τους δυνατούς δεσμούς», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών μεταλλίων στον Γενικό Πρόξενο κ. Ποπόβ, τον Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη.

Η τελετή μνήμης στο Ρωσικό Νεκροταφείο ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών από τα μέλη της αποστολής.

Στη Νέα Κούταλη και στον Ι. Ν. της Αγίας Μαρίνας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Μοσχοβάκης ύποδέχτηκε με ομιλία του την ρωσική αντιπροσωπεία,  αναφερόμενος στους ιδιαίτερους δεσμούς που είχαν με τη Ρωσία οι κάτοικοι του νησιού της Κούταλης του Μαρμαρά, από όπου έφυγαν ως πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Η Κούταλη ήταν ένα νησί που το 19ο αιώνα είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, βασισμένη κυρίως στην κοινή μας ορθόδοξη πίστη αλλά και στο γεγονός ότι ο εμπορικός στόλος της Κούταλης του Μαρμαρά εκτελούσε τακτικά ταξίδια σε όλα τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέροντας προϊόντα από και προς πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια», ανέφερε ο κ. Μοσχοβάκης.

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος τόνισε για άλλη μία φορά τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, «με πιο ισχυρό κρίκο αυτό της θρησκείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι ένας συνδετικός κρίκος με τη Νέα Κούταλη είναι η μνήμη των ανθρώπων που τιμούμε σήμερα.

Ακολούθησαν ψαλμοί από τη ρωσική εκκλησιαστική χορωδία.

Οι σημερινές εκδηλώσεις των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας ολοκληρώνονται με τη συναυλία ρώσων καλλιτεχνών στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου του Μούδρου.

Μοιράσου το άρθρο!