Λήμνος

04/11/2017 - 05:39

To θωρηκτό «Αβέρωφ» για τη Λήμνο ζήτησε ο Γιαννέλλης

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης έστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο με κοινοποίηση  στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον Αρχηγό ΓΕΝ  την παρακάτω επιστολή:

«Η ναυμαχία της Λήμνου, που έγινε στις 5 Ιανουαρίου 1913,  σύμφωνα με  το παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε ήταν  η δεύτερη από τις δύο μεγάλες ναυμαχίες μεταξύ του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της  νήσου Λήμνου, εξ ου και η ονομασία της. Η ναυμαχία έληξε με νίκη του Ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του Οθωμανικού  στόλου εντός των Δαρδανελίων  στη δεκαετία που ακολούθησε.

Έντονη επιθυμία του λαού της Λήμνου είναι η έλευση του Ιστορικού Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ από τη Λήμνο (κατά προτίμηση έξω από τις ακτές του Ρωμαίικου Γιαλού) έστω για λίγες ώρες, κατά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να θυμίσει στον λαό της τις ένδοξες σελίδες που έγραψε στις θάλασσες γύρω από τη Λήμνο με ορμητήριο τον Μούδρο και Κυβερνήτη τον αείμνηστο ναύαρχο Κουντουριώτη.

Θυμίζουμε ότι η Λήμνος ήταν το πρώτο νησί στο οποίο το ΑΒΕΡΩΦ έπλευσε στις 6 Οκτωβρίου 1912 στη Μύρινα, ανοιχτά από το Ρωμαίικο Γιαλό και από εκεί στις 8 Οκτωβρίου 1912 έγινε η απόβαση στον κόλπο του Μούδρου για την απελευθέρωση του νησιού. Πρόκειται για τις ένδοξες ναυμαχίες του ΑΒΕΡΩΦ,  της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ που έγιναν στις θάλασσες της Λήμνου στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και στις 5 Ιανουαρίου 1913 που το έκαναν  θρύλο»

Μοιράσου το άρθρο!