Λόγια...της Λέσβου

17/05/2017 - 06:10

Η «νταλίκα» του Ταξιάρχη Μανταμάδου - Μια αληθινή ιστορία, ένα ακόμη θαύμα

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο μικρός Ταξιάρχης, λίγο πριν συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, είχε παρουσιάσει σε μεγάλο εύρος  αρκετά αναπτυξιακά  ελλείμματα.

Η αρχική διάγνωση (που είχε γίνει τον Ιούλιο 2015) από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς σχεδόν ταυτόσημη (ΔΑΔ-Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή) και τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα πολύ συγκεκριμένα σε αυτές τις περιπτώσεις, με αδυναμία πρόγνωσης για την περαιτέρω πορεία.

Χαρακτηριστική ήταν η πλήρης  απουσία του προφορικού λόγου. Ο μικρός Ταξιάρχης παρουσίαζε επίσης σημαντική νευρολογική ανωριμότητα, δυσκολίες στον οπτοκινητικό συντονισμό, στην αδρή και λεπτή κινητικότητα.  Οι γραφοκινητικές του ικανότητες ήταν αρκετά πίσω από την ηλικία του και  ο βαθμός συγκέντρωσής του , αλλά,  και η επιθυμία συμμετοχής του σε δραστηριότητες τραπεζιού ήταν αρκετά περιορισμένος.  Επιπροσθέτως ο μικρός Ταξιάρχης παρουσίαζε και σημαντικά ψυχολογικά ελλείμματα, έντονο άγχος, στερεοτυπίες, φοβίες  και εμμονές.

Ο μικρός Ταξιάρχης , καθώς βρισκόταν ανάμεσα στον  βαθύ  επιστημονικό ορθολογισμό της ιατρού- μητέρας του που είχε ιατρικοποιήσει – πλήρως- το περιστατικό του γιου της και τον προστατευτισμό του πατέρα του, σήκωνε μονίμως τα μάτια του στην εικόνα του Ταξιάρχη που ήταν στο δωμάτιό του και έδειχνε με επιμονή τον Σταυρό!

Τον επόμενο Αύγουστο, η οικογένεια του μικρού Ταξιάρχη , επισκέφθηκε , όπως κάθε χρόνο , το Ευλογημένο νησί της Λέσβου και τα Άγια Προσκυνήματα του νησιού με επίκεντρο το Ναό του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο που αποτελεί και το εφαλτήριο ζωής του μικρού Ταξιάρχη.

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου , ο Πατήρ Ευστράτιος Δήσσος διαβάζει την Ευχή του Ταξιάρχη στον μικρό  Ταξιάρχη κάτω από το βλέμμα του Αρχιστράτηγου!

Τέσσερις μέρες μετά , στο ταξίδι της επιστροφής, στο πλοίο για την Καβάλα, ο μικρός Ταξιάρχης  φώναξε συλλαβιστά ΝΤΑ-ΛΙ – ΚΑ!

Δύο χρόνια μετά, στην Πανήγυρη του Ταξιάρχη , την Κυριακή των Μυροφόρων (30/4/2017)ο μικρός Ταξιάρχης επέμενε να πάει στο υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Μανταμάδου. Κι εκεί τον «περίμενε» σταθμευμένη μία μεγάλη κίτρινη ΝΤΑΛΙΚΑ αφιερωμένη στο Ταξιάρχη του Μανταμάδου!

Να επισημάνουμε ότι από την ημέρα της Βάπτισής του μέχρι σήμερα ο μικρός Ταξιάρχης επισκέπτεται τον «Μεγάλο Μπαμπά» (όπως αποκαλεί τον Ταξιάρχη του Μανταμάδου) αδιαλλείπτως και τα ορόσημα της ανάπτυξής του συνδέονται με το «τοπόσημο» του Μανταμάδου και της Λέσβου, αφήνοντας άναυδους τους θεραπευτές αλλά και το περιβάλλον του μικρού Ταξιάρχη, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν λογικά τα όσα συμβαίνουν.

Ο (υπο)γράφων «μικρός μπαμπάς» του Ταξιάρχη , μετά από κάθε επίσκεψή του στην Ευλογημένη Λέσβο και το προσκύνημα του Μεγαλόχαρου Ταξιάρχη , εδώ και μία δεκαετία περίπου, αναμετράται κάθε φορά με την αμαρτωλή ύπαρξή του, επιδιώκει την ανάκτηση της απωλεσθείσης πνευματικότητας κι εσωτερικότητάς κι επιζητεί την Φώτιση για να σταθεί αντάξιος, πλέον, του ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΛΟΥΜΕΝΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ , διότι « Όταν μάθουμε να βλέπουμε καλά, μπορούμε να ενεργούμε καλύτερα»!

Κι αυτή είναι η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ,  που δεν σχετίζεται με πρακτικές  πνευματικής χειραγώγησης των πιστών και με λατρευτικές υπερβολές προσωπικής προβολής  αλλά με την αληθινή Πνευματικότητα, την Πίστη, την Ελπίδα, την Αφοσίωση, την Υπακοή, την Αγάπη και την Ευθύνη!

Και μόνον το γεγονός ότι ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου  είναι εκεί και ΜΑΣ περιμένει, τα λέει όλα!

 

 

--------

* Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994, κατάγεται από την Κορώνη Μεσσηνίας, παντρεμένος στη Κομοτηνή, πατέρας του μικρού Ταξιάρχη που ήρθε με την θαυματουργή παρέμβαση και την Ευλογία του Μεγαλόχαρου Ταξιάρχη του Μανταμάδου.

Μοιράσου το άρθρο!