Μedia

19/07/2016 - 07:04

«Εκπέμπουν τριπλάσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί από όσους προβλέπονται!»

Μ

ια ενδιαφέρουσα διαπίστωση εκφράζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ως απολογισμό της προσπάθειάς της να καταγράψει την πραγματική κατάσταση της ραδιοφωνικής μπάντας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η επιτροπή, «ο συνολικός αριθμός των νομίμως λειτουργούντων ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών ανά νομό είναι κατά μέσον όρο τριπλάσιο ή και τετραπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό των εκπομπών που προβλέπονται από τους χάρτες συχνοτήτων». Σύμφωνα με το συγγραφέα των πεπραγμένων για το έτος 2015, το καθεστώς αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιβλαβών παρεμβολών καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας.



 
Βεβαίως, για όσους παρακολουθούν τα ραδιοφωνικά δρώμενα, η διαπίστωση της ΕΕΤΤ εγείρει ουκ ολίγα ερωτηματικά. Διότι είναι γνωστό ότι όσοι χάρτες συχνοτήτων ραδιοφώνου εκπονήθηκαν, δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ, ούτε διασταυρώθηκαν ποτέ σε πραγματικές συνθήκες. Από το 1990 και για περίπου 20 χρόνια το ραδιοφωνικό χάος συνόδεψαν σιωπηλά οι χάρτες συχνοτήτων που καταρτήθηκαν επί Βενιζέλου, ενώ οι χάρτες συχνοτήτων του 2008 επί Ρουσούπουλου καταγγέλθηκαν από πολλούς ως ανεφάρμοστοι και ανεδαφικοί, αφού προέβλεπαν εξαιρετικά μειωμένο αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών χωρίς αιτιολόγηση. Ο χάρτης συχνοτήτων ραδιοφώνου FM που εκπόνησε το ΕΜΠ το 2014 δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη. Τι θα ισχύσει με την νέα αδειοδότηση παραμένει άγνωστο και ενδεχομένως να γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής αδειοδότησης.

Το 2015, συνεχίζοντας το έργο της καταγραφής των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και της επίλυσης υποθέσεων στο ραδιόφωνο έκανε συνολικά 190 επιχειρήσεις εκτός έδρας σε συνολικά 49 νομούς και 44 νησιά. Τα στοιχεία που συνελέγησαν διασταυρώθηκαν με τα στοιχεία του ΕΣΡ για τις Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας, και του Υπουργείου για τις δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο της καταγραφής του ραδιοφώνου, τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕΤΤ πραγματοποίησαν 70 επιχειρήσεις εκτός Αττικής (σύνολο ημερών 212) (εκ των οποίων δύο επιχειρήσεις σε συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο Θεσσαλονίκης, δύο με το περιφερειακό γραφείο Πάτρας και πέντε με το περιφερειακό γραφείο Ηρακλείου), 82 εκτός Θεσσαλονίκης (σύνολο ημερών 110), 14 εκτός Ηρακλείου (σύνολο ημερών 17) και 24 επιχειρήσεις εκτός έδρας στην περιοχή αρμοδιότητας του περιφερειακό γραφείο Πάτρας (σύνολο ημερών 100).

.radiofono.gr/

Μοιράσου το άρθρο!