Κλείνει με απόφαση ΕΣΡ το Mega

 

Τερματίζει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς αναγνωρίζει ότι ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017.

 

Το «κανάλι των εκδοτών» που διαδραμάτισε επί δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, βάζει οριστικά λουκέτο, καθώς σήμερα και με ‘’βούλα’’ του ΕΣΡ πέφτουν οριστικοί τίτλοι τέλους.

Ο τηλεοπτικός σταθμός κλείνει και η εταιρεία  («Τηλέτυπος ΑΕ») πηγαίνει σε εκκαθάριση, αφήνοντας τεράστια «μαύρη τρύπα» στις τράπεζες και σε προμηθευτές.

Ειδικότερα, με ψήφους 6-3, η Ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε το υπόμνημα που κατέθεσε το Δ.Σ. της Τηλέτυπος (MEGA) απορρίπτοντας έτσι την αίτησή του να θεωρηθεί το κανάλι μη ενημερωτικό ώστε να συνεχίσει να εκπέμπει σήμα μέχρι και τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η αντίστροφη μέτρηση για να πέσει «μαύρο» στο κανάλι έχει πλέον ξεκινήσει καθώς το ΕΣΡ αναμένεται να στείλει την απόφασή του στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με κοινοποίηση και στην Digea, η οποία και θα είναι υποχρεωμένη να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του MEGA.

Αναφορικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους, θα πάρουν μόνο μικρό μέρος των δεδουλευμένων τους, που ανέρχονται συνολικά σε 9,5 εκατ. ευρώ: Περίπου 3,3 εκατ. υπολογίζεται ότι θα διανεμηθούν από την εκκαθάριση και ό,τι επιπλέον θελήσουν να δώσουν οικειοθελώς οι μέτοχοι.

Παράλληλα, τεράστια ζημία θα επωμισθούν οι τράπεζες, που επί δύο δεκαετίες δανειοδοτούσαν  αφειδώς το κανάλι των εκδοτών χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις. Οι συνολικές απαιτήσεις τους υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Εναντι αυτών δεν πρόκειται (κατά τις δικές τους εκτιμήσεις) να εισπράξουν πάνω από 30 -40 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων (κυρίως της ταινιοθήκης) και από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε δεσμευμένους λογαριασμούς, όπου  πήγαιναν τους τελευταίους μήνες όλα τα διαφημιστικά έσοδα.

Οι τράπεζες θα αναγκασθούν λοιπόν να διαγράψουν συνολικές απαιτήσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας αναλόγως  τα οικονομικά τους αποτελέσματα  και τους λογαριασμούς προβλέψεων για επισφάλειες.

 
 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ