Μedia

09/02/2016 - 16:06

Οριστικό: Η κυβέρνηση επιβάλλει μόνο 4 τηλεοπτικά κανάλια

Ο

κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση διά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατέληξε στην απόφαση για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

 

Αυτή ήταν η εισήγηση του κ. Βούτση στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου όπου η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ακόμα μια προσπάθεια (την τρίτη κατά σειρά) για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας το οποίο έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης προσδιόρισε τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε τέσσερις.

Ο κ. Βούτσης μίλησε για κανάλια υψηλής ευκρίνειας HD τα οποία μπορούν να αναμεταδίδουν πρόγραμμα στην νέα ψηφιακή εποχή και κατέληξε μεταφέροντας τα θέση της κυβέρνησης: «Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις».

Ο ίδιος αριθμός, υποστήριξε, υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και προσδιορίστηκε με βάση παρόμοιες μελέτες.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως επέμειναν στην πάγια θέση τους να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να μελετήσει την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Σημείωσε όμως επικαλούμενος και τον τίτλο της ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την έκθεση ύποπτη καθώς όπως εξήγησε συμπίπτει με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί 4 αδειών πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά θέματα (βιωσιμότητα των καναλιών) πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο Χάρης Θεοχάρης. Επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης στα οποία αναφέρεται ότι τα υφιστάμενα 12 κανάλια μπορούν στο μέλλον να γίνουν 72, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αξιολογούν τι «σηκώνει» η αγορά. «Αν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι μόνο τεχνικές να το εξετάσει το ΕΣΡ. Δεν υπάρχει κανένα λόγο να το αποφασίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση» κατέληξε.

Ο κ. Βούτσης από την πλευρά του επανέλαβε ότι με βάση την οικονομική συγκυρία είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους τα υφιστάμενα κανάλια και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!