Βρυώνης αντί Μαρινάκη, jocker το Mega

Έληξε στις 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Στο ΕΣΡ κατετέθησαν 6 αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

1.  Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη ραδιοτηλεοπτική και εμπορική εταιρεία παροχής πληροφοριών ενημέρωσης. (ΣΚΑΙ)

2.  Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

3.  Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

4.  Antennα TV Α.Ε. (Ant1)

5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το α. 28 του μ. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

«5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο".

ΕΣΡ

---------------

 

 

Ακόμη πιο σύνθετο γίνεται το παζλ των εξελίξεων στα ραδιοτηλεοπτικά media, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό. Η ηχηρή απουσία του Β. Μαρινάκη, η μη συμμετοχή του Mega, η εμφάνιση του Φ. Βρυώνη και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις δημοπρατούμενες άδειες –άρα απομένει μία προς διάθεση σε επόμενο, νέο διαγωνισμό – δίνουν τροφή για έντονη σεναριολογία.

Στο επίκεντρο της προσοχής και αντικείμενο προβληματισμού και αντιδράσεων το μέλλον του Mega, που πέραν των ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων του και των ανταγωνιστών του αφορά τις τράπεζες και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ενας ακόμη «άγνωστος Χ» στην εξίσωση των εξελίξεων είναι η τηλεοπτική άδεια που θα μείνει τώρα αδιάθετη και θα δοθεί μετά από μερικούς μήνες, σε διαγωνισμό όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή/και το Mega – εάν μέχρι τότε υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του καναλιού, που έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες.

«Mega ερωτηματικό» αποτελεί η στάση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, ο οποίος με μεθοδικά βήματα οικοδομεί  μία μιντιακή «αυτοκρατορία», με εφημερίδες, ραδιοσταθμούς και περιοδικές εκδόσεις. Αυτό το νεοπαγές συγκρότημα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς ένα τηλεοπτικό κανάλι.

Σε δύο ταμπλό

Σύμφωνα με το σενάριο που ακούγεται από χθες σε δημοσιογραφικά γραφεία και σε κοινοβουλευτικούς κύκλους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν αποφάσισε ξαφνικά να μείνει αμέτοχος στις εξελίξεις, βλέποντας ανταγωνιστές του να ενισχύονται: Κινείται σε συνεργασία με τον Φίλιππο Βρυώνη, ο οποίος υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό μέσω της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική».

Παίζει λοιπόν σε δύο ταμπλό: Αφ’ ενός θα συμμετέχει ατύπως στο κανάλι που θα αποκτήσει ο πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon TV και αφ’ ετέρου θα μπορεί μετά από λίγους μήνες να διεκδικήσει την 7η άδεια – μόνος ή μέσω του Mega, σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη και χωρίς τον Ιβάν Σαββίδη «στα πόδια τους».

Εξυγίανση χωρίς υπαγωγή στο άρθρο 106

Είναι το πιό αισιόδοξο σενάριο διάσωσης του προβληματικού μεγάλου καναλιού, το οποίο οφείλει περί τα 180 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Προβλέπει

συμφωνία με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση και γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων (55%) χωρίς προσφυγή στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα
αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 35-40 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι
υλοποίηση σχεδίου εσωτερικής αναδιάρθρωσης του καναλιού, με γνώμονα τη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων του (απολύσεις προσωπικού), ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα προηγηθεί συμφωνία με τον έτερο μεγαλομέτοχο (Ιβάν Σαββίδης 19,3%) για μεταβίβαση του ποσοστού του που είναι «παρκαρισμένο» σε κυπριακή offshore, ή για να μη συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ώστε  η συμμετοχή του να περιορισθεί κάτω του 5%.

 Με πολιτική συναίνεση

Η συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα-αναδιάρθρωση δανείων προϋποθέτει βέβαια ευρύτατη πολιτική συναίνεση, διότι κανένας τραπεζίτης δεν θα υπέγραφε τέτοια συμφωνία  χωρίς κάλυψη από την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Η λύση της προσφυγής στο άρθρο 106 δεν προκρίνεται, γιατί σ΄αυτή την περίπτωση το Mega δεν θα είχε δικαίωμα να διεκδικήσει άδεια –ούτε καν θεματική, από αυτές που θα δημοπρατηθούν στα μέσα στο έτους.Η εκποίηση των «ιματίων»

Το εναλλακτικό «απαισιόδοξο» σενάριο για το μέλλον του Mega προβλέπει διακοπή λειτουργίας του καναλιού μόλις δοθούν οι νέες άδειες, πτώχευση της εταιρείας («Τηλέτυπος») και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της.

Σ΄αυτή την περίπτωση, από το προϊόν της εκποίησης θα καταβληθούν μέχρι 10.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο και τα υπόλοιπα θα περιέλθουν στις πιστώτριες τράπεζες.

Οι τράπεζες θα υποστούν βέβαια τεράστια ζημία, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξουν ούτε το 1/ 3 των 180 εκατ. που έχουν λαμβάνειν.

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο του Mega είναι η ταινιοθήκη του (ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ κλπ επί των οποίων έχει δικαιώματα μετάδοσης). Προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, οι τράπεζες  την είχαν αποτιμήσει περί τα 124 εκατ. ευρώ. Αν προσπαθήσουν να την πουλήσουν, δεν θα «πιάσουν» βέβαια ούτε τα μισά, καθώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανάλια που θα μπορούσαν να πληρώσουν τέτοια ποσά για πρόγραμμα «ψυγείου».

...και πάλι Μαρινάκης

Και σ’αυτό το σενάριο φέρεται ότι μπορεί να έχει ρόλο ο Βαγγέλης Μαρινάκης: Εχοντας εξασφαλίσει μέχρι τότε  την 7η άδεια – η για λογαριασμό του καναλιού που θα έχει αποκτήσει η «Τηλεοπτική Ελληνική» του Φ. Βρυώνη, θα επιδιώξει να πάρει σε «σκοτωμένες» τιμές την εκποιούμενη ταινιοθήκη του Mega

Οι υποδομές και ο εξοπλισμός τηλεοπτικών μεταδόσεων δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές HD (υψηλής ευκρίνειας), με τις οποίες θα είναι υποχρεωμένα να εκπέμπουν όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

 

sofokleous.gr

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ