Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

18/10/2011 - 17:41

Προγραμματική σύμβαση για Γεωπάρκο Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος υπέγραψε σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011, παρουσία των τοπικών ΜΜΕ, στο παλιό Δημαρχείο την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Λέσβου, υλοποιώντας σχετική πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Με την προγραμματική αυτή σύμβαση, την οποία υπέγραψαν, επίσης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ώστε να συμπράξουν οι τρεις φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» με την υποβολή πρότασης στην UNESCO μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα κριτήρια που έχει υιοθετήσει η UNESCO για ένταξη Γεωπάρκων από τα κράτη μέλη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Ο Δήμαρχος Λέσβου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος για ολόκληρο το νησί, την προβολή του και την πολιτισμική και οικονομική του ανάπτυξη, ενώ ανέγνωσε μια σειρά επισκέψιμων γεωτόπων της Λέσβου πέρα από τα απολιθωμένα, όπως ηφαιστειακές δομές, θερμές πηγές, λατομεία-μεταλλεία, σπήλαια, καταρράκτες, δομές διάβρωσης και τεκτονικές δομές.

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως επιστημονικού συμβούλου, διαθέτοντας τεχνογνωσία, τεχνολογικές υποδομές και επιστημονικό προσωπικό.

Τέλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η ανάδειξη και η αναγνώριση της Λέσβου ως ένα από τα 89 γεωπάρκα της UNESCO θα συμβάλει στην προβολή ολόκληρου του νησιού ως τόπου ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, αναφέρθηκε στους εκπροσώπους της UNESCO που επισκέφθηκαν τη Λέσβο για την αξιολόγησή της το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του νησιού.

Σημειώνεται ότι ως Γεωπάρκα χαρακτηρίζονται περιοχές οι οποίες διαθέτουν εξέχουσα και ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, σημαντικό αριθμό γεωτόπων  με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, τη σπανιότητα, την επιστημονική και την εκπαιδευτική αξία τους και την αισθητική έλξη που προκαλούν. Η πλειοψηφία των θέσεων που παρουσιάζονται στην περιοχή ενός Γεωπάρκου πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς αλλά μπορεί να έχουν, επίσης, αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Τέλος, ένα Γεωπάρκο πρέπει να έχει καθορισμένα όρια και ικανή έκταση, ώστε, εντός της έκτασης του, να μπορούν να δημιουργηθούν οικονομικές δραστηριότητες ικανές να στηρίξουν τη βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη.

 

Μοιράσου το άρθρο!