Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

08/08/2017 - 12:34

21ο Σύστημα Προσκόπων Θεσσαλονίκης - Εθελοντικές εργασίες στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Σε εθελοντικές εργασίες στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε ομάδα εφήβων προσκόπων του 21ου Συστήματος Προσκόπων Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη των προσκόπων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος και η οποία φέτος συνέπεσε και με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συστήματός τους.

Οι πρόσκοποι επισκέφθηκαν αρχικά το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα περιηγήθηκαν στο θαλάσσιο τμήμα του και γνώρισαν τους μοναδικούς υποθαλάσσιους απολιθωμένους κορμούς δένδρων 20 εκατομμυρίων ετών, την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα και τη συναρπαστική γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. Ακολούθησε η επίσκεψη στο χερσαίο τμήμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τον γιγαντιαίο κορμό του δένδρου μήκους 17,20 μέτρων και διάμετρου κοντά στη βάση του κορμού 1,70 μέτρων, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις κατακείμενο απολιθωμένο κορμό στη Νησιώπη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πάρκο Νησιώπης ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών ανασκαφής, καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε εθελοντική δράση ανασκαφής απολιθωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση ανασκαφής απολιθωμάτων στη Νησιώπη, οι έφηβοι πρόσκοποι επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπου και γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων.

Μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο Απολιθωμένο Δάσος οι πρόσκοποι, πλήρως ικανοποιημένοι από τις εργασίες τους, δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους σε εργασίες προστασίας ενός φυσικού μνημείου, όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ήταν μια μοναδική εμπειρία και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν ξανά σύντομα την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!