Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/05/2011 - 21:04

9 ΜΑΪΟΥ -5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 * Εβδομάδες Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Τέσσερις εβδομάδες γεμάτες με εκδηλώσεις διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι Του Απολιθωμένου Δάσους» από τις 9 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου 2011. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, η οποία γιορτάζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα για όγδοη συνεχή χρονιά. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την φυσική και γεωλογική κληρονομιά μας και την προστασία των γεωλογικών μνημείων . Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με το νέο Νόμο του ΥΠΕΚΑ για τη Βιοποικιλότητα, θεσπίζεται ένα ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ελλάδας και των γεωλογικών και φυσικών μνημείων των Γεωπάρκων και επιτυγχάνεται πλέον η ουσιαστική προστασία τους.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, κάθε Γεωπάρκο επιλέγει τις εκδηλώσεις με γνώμονα την προβολή της ευρωπαϊκής φυσικής – γεωλογικής  κληρονομιάς, τις ιδιαιτερότητες του Μνημείου αλλά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες σε όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα θα πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό η Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος προβάλλονται στους χιλιάδες επισκέπτες των Μουσείων και Πάρκων που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Ήδη, στο διαδίκτυο λειτουργεί ιστοσελίδα (www.europeangeoparks.org) όπου προβάλλονται οι εκδηλώσεις κάθε ευρωπαϊκού Γεωπάρκου. Την ιστοσελίδα επιμελείτε για όλα τα μέλη του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Μουσείο, τις τέσσερις εβδομάδες της γιορτής των Γεωπάρκων, προσκαλεί όλους τους φίλους του Απολιθωμένου Δάσους, τους επισκέπτες της Λέσβου και κυρίως τους νέους να συμμετάσχουν στις ποικίλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, να απολαύσουν τις ομορφιές της λεσβιακής φύσης, να ενημερωθούν για θέματα του φυσικού περιβάλλοντος και της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα, οι φετινές εκδηλώσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα έχουν επίσης ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τους μαθητές για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στις 11 Μαρτίου 2011 που έπληξε την Ιαπωνία.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με παρουσίαση των εργασιών των μικρών μαθητών Νηπιαγωγείων της Λέσβου που συμμετείχαν στο θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε ειδικά για μαθητές Νηπιαγωγείου, με θέμα «Το Απολιθωμένο Δάσος μας».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033 και 22530-54434, e-mail:lesvospf@otenet.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την πρώτη εβδομάδα της  Γιορτής των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων έχει ως εξής:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2011

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ

 

9 ΜΑΪΟΥ- 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

 
Δευτέρα 9 Μαΐου – Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Έκθεση: «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»
Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

09:00

Δράση υπαίθρου: «Διαδρομή Μυτιλήνη - Σίγρι: 300 εκατομμύρια χρόνια σε 96 Km» Μεταμορφωμένα πετρώματα, ρήγματα Κόλπου Γέρας, οφιολιθικό κάλυμμα, ηφαιστειακοί γεώτοποι, ηφαιστειακός κρατήρας Βατούσας, ηφαιστειακός δόμος Όρδυμνου και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

12:00

Παρουσίαση: «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Η Πομπηία των φυτών»

13:00

Περιήγηση: Περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Τρίτη 10 Μαΐου 2011

10:00

Δράση υπαίθρου: «Απολιθωματοφόρες θέσεις Πάρκου Πλάκας»

12:00

Παρουσίαση: «Σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου»

13:00

Περιήγηση: Περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Η εξέλιξη της ζωής στη Γη»
Τετάρτη 11  Μαΐου 2011

10:00

Δράση υπαίθρου: «Απολιθωματοφόρες θέσεις Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους»

11:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»

12:00

Παρουσίαση: Παρουσίαση της νέας διαδραστικής εφαρμογής του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Το Μουσείο και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους»

13:00

Περιήγηση: Διαδραστική περιήγηση «Από την Τηθύ στο Αιγαίο»
Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

9:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οι περιπέτειες του μικρού Δεινούλη στο δάσος με τις Σεκόιες-Ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι» Νηπιαγωγείο Άγρας

10:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς»

12:00

Παρουσίαση: «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»

13:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα απολιθώματα μας διηγούνται … τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος» 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Σάββατο 14 Μαΐου 2011 (ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ)

10:00

Δράση υπαίθρου: «Απολιθωματοφόρες θέσεις Πάρκου Σιγρίου»

12:00

Παρουσίαση: Παρουσίαση της νέας διαδραστικής εφαρμογής του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Το Μουσείο και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους»

17:00

Περιήγηση: Διαδραστική περιήγηση «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών»

18:00

Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Aristotel’s Lagoon». Ντοκιμαντέρ του BBC για τη φύση της Λέσβου
Κυριακή 15 Μαΐου 2011

10:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα απολιθώματα μας διηγούνται … τη βιοποικιλότητα του παρελθόντος»

12:00

Παρουσίαση: «Aπολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών»

13:00

Περιήγηση: Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Aπολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

14:00

Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Η Βιοποικιλότητα του Βορείου Αιγαίου» Παραγωγή: Εργαστήριο Βιοποικιλότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!