Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/11/2015 - 17:07

Από την Ταϊβάν στη Νησιώπη - Παγκόσμια προβολή του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης

 

Παγκόσμια γνωστό έχει γίνει το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του και ειδικές ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο επιλέγουν να το επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά τα απολιθωμένα ευρήματα τα οποία αποτελούν ιδιαίτερης επιστημονικής, παλαιοντολογικής και εκπαιδευτικής αξίας τεκμήρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2015 ομάδα με ειδικό ενδιαφέρον για τη χλωρίδα της Λέσβου από τη μακρινή μας Ταϊβάν επισκέφτηκε το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και περιηγήθηκε στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα της. Οι επισκέπτες επικεντρώθηκαν στην παρατήρηση και γνωριμία με την απολιθωμένη και σύγχρονη χλωρίδα του Πάρκου και αναζήτησαν στοιχεία που μαρτυρούν την εξέλιξή της.

Η ομάδα επισκπετών από την Ταϊβάν αρχικά με τη βοήθεια ειδικού οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενημερώθηκαν από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου, για τη μοναδικότητα του Πάρκου Νησιώπης και τα απολιθωμένα ευρήματα που έχουν καταγραφεί, την εξέλιξη των φυτών και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στη Νησιώπη για τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, τα ηφαιστειακά πετρώματα και τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου που αναπτύσσονται πάνω σ’ αυτά τα πετρώματα. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον τους για τα αρωματικά φυτά και βότανα της Λέσβου, ορισμένα από τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στο βοτανικό κήπο του Μουσείου.

 

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στα περίπτερα της Γιορτής Αγροτουρισμού, όπου γνώρισαν και γεύτηκαν τα άριστης ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου τα οποία κατασκευάζονται από αγνά φυτικά υλικά που φύονται πάνω στα ίδια πετρώματα που φιλοξενούν τα απολιθωμένα δέντρα.

Ακολούθησε περιήγησή τους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου στο θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπη. Κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας διαδρομής είχαν την ευκαιρία τη την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα «δάση» του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν μέσα από τις ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές που έχει δημιουργήσει το Μουσείο στις 44 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και γνώρισαν το μοναδικής αξίας χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης επισκέφτηκαν τις εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων και το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου με μήκος 17,20 μέτρα και τους μοναδικούς κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποίησε στη Νησιώπη το Μουσείο.

Εξαιρετικό ήταν το ενδιαφέρον της ομάδας επισκεπτών από την Ταϊβάν για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της νησίδας όπου συναντώνται μοναδικά σύγχρονα φυτικά είδη όπως τα είδη ορχιδεοειδών καθώς και το Κρίνο της θάλασσας (Parcratium maritimum) τα οποία προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία.

Η ομάδα από την Ταϊβάν στο τέλος της επίσκεψής τους αναφέρθηκαν στις θετικές εντυπώσεις τους για την άριστη ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει το Μουσείο για τη γνωριμία τον επισκεπτών με το Απολιθωμένο Δάσος, το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου και τα τοπικά παραδοσιακά λεσβιακά προϊόντα.

 

Μοιράσου το άρθρο!