Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

15/06/2016 - 17:38

«Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στη Μυτιλήνη - Έναρξη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

yle="text-align: justify;">Μοναδικά απολιθώματα δέντρων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της μεγάλης έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»  η θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου από την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016.

Η  έκθεση η οποία παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη μετά την εξαιρετική επιτυχημένη παρουσίασης της στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, μας γνωρίζει το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και το χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών και εργασιών συντήρησης, των εργασιών ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών. Παράλληλα, μέσα από την έκθεση τονίζεται η σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας.

Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες που περιλαμβάνουν την Εισαγωγή, Το έργο, Το απολιθωμένο Δάσος και τα ευρήματα, Οι απολιθωματοφόρες θέσεις και οι γεώτοποι, Τα απολιθώματα, Το αρχείο και η αποτύπωση, Η διαδικασία της ανασκαφής, Η διαδικασία της συντήρησης, Η διαδικασία της μεταφοράς, Η διατήρηση και οι υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις και Η διαδρομή στο χρόνο. Στόχος της είναι να αναδείξει τόσο την πληθώρα των απολιθωμένων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν, όσο και να γνωρίσει στο κοινό τις διαδικασίες με τις οποίες αυτά ανασκάπτονται, αποτυπώνονται, καταγράφονται και συντηρούνται στο Μουσείο ή διατηρούνται επί τόπου στις θέσεις που βρέθηκαν. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Παράλληλα, η περιήγηση στις νέες ανασκαφικές θέσεις κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αποτελεί μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη της περιοχής καθώς διασχίζοντας ένα σύγχρονο οδικό άξονα, ταυτόχρονα περιηγείται σε ένα ανοικτό υπαίθριο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας 10:00 – 14:00 & 18:00-21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!