Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/08/2011 - 14:12

Διάλεξη για τα Ορυκτά του Πυριτίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

ΟΡΥΚΤΑ του ΠΥΡΙΤΙΟΥ

Από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στα μικροτσίπ και τις οπτικές ίνες

 Σάββατο 20 Αυγούστου 2011, ώρα 18:00  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Διάλεξη και παρουσίαση με θέμα «ΟΡΥΚΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ: Από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στα μικροτσίπ και τις οπτικές ίνες» θα πραγματοποιηθεί από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Μsc Γεωλόγο, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2011 και ώρα 18:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Μέσα από τη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα ορυκτά του πυριτίου, η αξιοποίησή τους στο πέρασμα του χρόνου και η σημασία τους για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα ορυκτά του πυριτίου αξιοποιήθηκαν ήδη από τον Νεολιθικό άνθρωπο ως μέσο ανταλλαγής, ενώ ευρήματά τους τεκμηριώνουν τη χρήση ορυκτών του πυριτίου για κατασκευή και χρήση τους ως εργαλεία.

Η ανακάλυψη και χρήση του γυαλιού, από τους Αιγυπτίους και τους Έλληνες σήμανε μια νέα εποχή στην αξιοποίηση των ορυκτών του πυριτίου, με την εμφάνιση των πρώτων υαλοπινάκων από τους Ρωμαίους και οδήγησε στην επανάσταση των φακών, των μικροσκοπίων, των λαμπτήρων και των οπτικών ινών. Τα πυριτικά μικροτσίπ, οι πυριτικές οπτικές ίνες, οι κρύσταλλοι του πυριτίου και τα φύλλα άμορφου πυριτίου έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία συμβάλλοντας εντυπωσιακά στην προοπτική και στην ευημερία του ανθρώπου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει κατά τη διάρκεια της διάλεξης στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία συνδέεται με την αντικατάσταση του οργανικού υλικού από ορυκτά του πυριτίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Όμως, πολλές φορές και τα ίδια τα απολιθώματα αποτέλεσαν δομικό υλικό για την κατασκευή αγροτικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στο αλώνισμα του σιταριού και κριθαριού στη Λέσβο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί περιήγηση των συμμετασχόντων στην έκθεση ορυκτών του πυριτίου που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται εντυπωσιακά ευρήματα ορυκτών του πυριτίου από όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάλεξη και τις εκδηλώσεις Φυσικής Ιστορίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!