Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

16/08/2011 - 11:41

Διάλεξη και Εργαστήριο για τα Πετρώματα της Λέσβου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Ένα ταξίδι 300 εκατομμυρίων ετών - Τεκμήρια της δημιουργίας και της γεωιστορικής εξέλιξης της Λέσβου

 

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011, ώρα 18:00

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Διάλεξη, παρουσίαση και εργαστήριο με θέμα «Πετρώματα της Λέσβου: Ένα ταξίδι 300 εκατομμυρίων ετών - Τεκμήρια της δημιουργίας και της γεωιστορικής εξέλιξης της Λέσβου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011 και ώρα 18:00 από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Μsc Γεωλόγο, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Μεγάλοι αλλά και μικροί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να γνωρίσουν τι είναι τα πετρώματα και τα ορυκτά, τις μεγάλες κατηγορίες πετρωμάτων ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα πετρώματα και ορυκτά της Λέσβου.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε ο κόσμος μας είναι «χτισμένος» με πετρώματα και ορυκτά. Το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου ενώ όλα τους αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωή. Τα πετρώματα και τα ορυκτά δεν κινούνται όπως τα ζώα, ούτε πεθαίνουν αλλά μπορεί να αλλάζουν δομή και σύσταση σε εκατομμύρια χρόνια. Πολλά από αυτά είναι πανέμορφα και όλα τους εξαιρετικά ενδιαφέροντα για μελέτη και έρευνα. Ειδικά τα πετρώματα της Λέσβου, τα οποία μας δείχνουν τη γεωλογική ιστορία του νησιού 300 εκατομμυρίων ετών, από την εποχή που υπήρχε ο θαλάσσιος χώρος της Τηθύως μέχρι την ανάδυση και δημιουργία της στεριάς.

Εργαστήριο αναγνώρισης ορυκτών και πετρωμάτων της Λέσβου

Μετά την διάλεξη οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήριο αναγνώρισης ορυκτών και πετρωμάτων της Λέσβου. Αρχικά, το εργαστήριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση του γεωλογικού χάρτη της Λέσβου και εξοικείωση με τις κατηγορίες πετρωμάτων που συναντάμε στο νησί της Λέσβου και την ηλικία τους.

Στη συνέχεια του εργαστηρίου, με τη βοήθεια της μοναδικής συλλογής πετρωμάτων και ορυκτών της Λέσβου που έχει δημιουργήσει το Μουσείο θα πραγματοποιηθούν ειδικές δραστηριότητες και οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη μεθοδολογία αναγνώρισης των ορυκτών και πετρωμάτων και ιδιαίτερα των πετρωμάτων της Λέσβου ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αναγνώριση πετρωμάτων και ορυκτών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση και στο εργαστήριο Φυσικής Ιστορίας για την αναγνώριση πετρωμάτων και ορυκτών της Λέσβου είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις Φυσικής Ιστορίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!