Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

22/12/2017 - 17:45

Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με θέμα «Το τέλος των Δεινοσαύρων». Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος μίλησε για το χειμερινό ηλιοστάασιο, εξηγώντας γιατί στις 21 Δεκεμβρίου το βόρειο ημισφαίριο της Γης έχει τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ενώ αντίστοιχα το νότιο ημισφαίριο τη μεγαλύτερη μέρα και παρουσίασε το περιεχόμενο της ταινίας «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων», μια παραγωγή του Πλανηταρίου.

Ο κ. Νικόλαος Ζούρος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μίλησε για τη σημασία της εμφάνισης και απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη Γη των δεινασαύρων, των μεγαλύτερων ζώων που υπήρξαν ποτέ, πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια. Συνέδεσε την ύπαρξή τους με συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, ερμηνεύοντας το πώς οι κλιματικές αλλαγές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα είδη ζωής του πλανήτη. Παρουσίσε τη βασική ταξινόμηση αυτών των ζώων καθώς και τα είδη που προέρχονται ως εξέλιξη των δεινοσαύρων και υπάρχουν μέχρι σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε στην επικρατέστερη θεωρία εξαφάνισής τους από τη Γη: την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς και τις αποδείξεις αυτής της θεωρίας σε πολλές χώρες του κόσμου καθώς και στην Ελλάδα. Εστίασε στην ύπαρξη ενός τεράστιου κρατήρα στον Κόλπο του Μεξικού που έχει δημιουργηθεί από πτώση μετεωρίτη πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια, την εποχή δηλαδή που τοποθετείται η μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων καθώς και άλλων ομάδων ζώων αλλά και μια ξαφνική αύξηση στα επίπεδα ιριδίου, που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο σε στρώματα πετρωμάτων της αντίστοιχης περιόδου, ως άμεσο αποτέλεσμα του αντίκτυπου εκείνης της σύγκρουσης. Συμπερασματικά συνέκρινε την παρουσία των δεινοσαύρων ως κυρίαρχα όντα για 170 περίπου εκατομμύρια χρόνια με αυτήν του ανθρώπου καθώς η δράση τους πάνω στη γη περιορίζεται τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Τόνισε πως η εξαφάνιση των κυρίαρχων ειδών κάθε εποχής γινόταν πάντα με ξαφνικό και ολοκληρωτικό τρόπο και άφησε ερωτήματα για το μέλλον και την τύχη του ανθρώπινου είδους.

Η ομιλία συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περισσότερα από 500 άτομα, ενήλικες καθώς και μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, ενώ αρκετοί θέλησαν να δώσουν απαντήσεις σε προβληματισμούς που τους δημιουργήθηκαν με ερωτήσεις μετά το τέλος των παραστάσεων.

 

Μοιράσου το άρθρο!