Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

02/02/2012 - 12:27

Δράσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους για το σεισμικό κίνδυνο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας στη Βουλγαρία

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζοντας τις δράσεις του για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και την θωράκιση της κοινωνίας μας και ειδικότερα των νέων προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνέπειες των σεισμικών καταστροφών, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping Children’s Emotions).

Στα πλαίσια του προγράμματος συμμετείχε σε διήμερη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε 24 και 25 Ιανουαρίου 2012 στο Tεχνικό Μουσείο της Σόφιας, με τη συμμετοχή ειδικών από 7 επιστημονικούς φορείς από τέσσερις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία).

Το Πρόγραμμα RACCE, είναι ένα πρωτοποριακό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στόχος του είναι η υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της συναισθηματικής φόρτισης των παιδιών κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Στο Πρόγραμμα RACCE εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ως εταίροι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π), το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας Montesca και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Παρατηρητηρίου Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Réserve Naturelle Geologique de Haute Provence από τη Γαλλία.

Βασικός στόχος της συνάντησης ήταν η προετοιμασία των νέων εκπαιδευτικών δράσεων και εργαλείων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Ιδιαίτερα οι δράσεις της συνάντησης επικεντρώθηκαν στη δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου στο οποίο θα συγκεντρωθεί όλη η τεχνογνωσία ειδικών σε θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς από τον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και της κινητής έκθεσης που θα δημιουργηθεί για τους σεισμούς και η οποία θα ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο την ενημέρωση και προετοιμασία για τον σεισμικό κίνδυνο ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς κλπ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η περιοδική έκθεση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου θα παρουσιασθούν στο Μουσείο την προσεχή άνοιξη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος,  Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και αναφέρθηκαν στο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Μουσείο για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το σεισμικό κίνδυνο και το οποίο περιλαμβάνει την προσομοίωση μεγάλων σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

 

Μοιράσου το άρθρο!