Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

18/05/2017 - 18:24

Εγκαινιάστηκε η έκθεση "To Δάσος Κάτω από τον Δρόμο" - Νέα ευρήματα

yle="text-align: justify;">Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - Νέα ευρήματα». Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17 – Έναντι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης ο οποίος εκπροσωπούσε την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ Συνταγματάρχης Δελλής, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Βέρρος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ. Χρήστος Λεοντής, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Γιώργος Εγγλέζος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Ι. Τσακίρης, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου, αντιπροσωπεία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Τμήμα Μυτιλήνης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και πολλοί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την ταχύτερη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, η κατασκευή του οποίου αποτελεί ένα ζωτικό οδικό έργο για τη Λέσβο και ευχήθηκε στη γρήγορη επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα.

Στην παρουσίαση του ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στα νέα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών του Μουσείου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά μήκος της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και τόνισε τη σημασία του έργου για την περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν για την ανάδειξη των απολιθωμάτων και τα στάδια των εργασιών όπως παρουσιάζονται στις εκθεσιακές ενότητες. Αναφέρθηκε επίσης στο ταξίδι της έκθεσης σε όλη την Ελλάδα και τη μεγάλη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου κατά τη διάρκεια παρουσίασή της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, το Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τόνισε ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τα σχολεία καθώς θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα για μαθητές.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τις εκθεματικές ενότητες και τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους.

Η σημασία των ευρημάτων της έκθεσης

«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ»

Στην έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - Νέα ευρήματα» παρουσιάζονται τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, η σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας, τις απολιθωματοφόρες θέσεις. Παράλληλα, στη έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάζονται μαζί οι διαδικασίες της ανασκαφής, συντήρησης και μεταφοράς των ευρημάτων και διατήρησης των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων.

Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους. Η μεγάλη σημασία των ευρημάτων οφείλεται στο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων, έχουμε νέες πληροφορίες για τα είδη των φυτών και την γεωγραφική τους κατανομή, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου και το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη αλλά και οι αλλαγές του κλίματος. Παράλληλα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη συμβολή της ηφαιστειότητας και τα διάφορα στάδια της απολίθωσης του δάσους. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που διατηρήθηκε σκεπασμένο από τη στάχτη των ηφαιστείων, ένα μοναδικό αρχείο Φυσικής Ιστορίας που μόλις τώρα άρχισε να μας παρουσιάζει τα κρυμμένα μυστικά του.

Η έκθεση είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 16:00.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά εκπαιδευτικές δράσεις και ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις για μαθητές και τους επισκέπτες της έκθεσης.

Η έκθεση είναι επίσης προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης καθώς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εντάξει στην έκθεση ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης μπορούν να ψηλαφίσουν, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις. Όλες οι λεζάντες είναι γραμμένες και σε γραφή Braille.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033

Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.theforestundertheroad.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Η ομιλία του Νίκου Ζούρου:

 

Η ομιλία του Θ. Βαλσαμίδη:

Μοιράσου το άρθρο!