Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

01/09/2015 - 12:21

Εκδηλώσεις κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο απόλαυσαν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

 

 «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ο πλούτος της γεωλογικής μας κληρονομιάς»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ειδική παρουσίαση από τον Καθ. Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου, με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ο πλούτος της γεωλογικής μας κληρονομιάς».

Σε μια κατάμεστο αίθουσα, ο  Καθηγητής Νίκος Ζούρος παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες από τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και τη μοναδική ιστορία του καθενός.

Ξεκινώντας από την αναφορά στην γεωλογική δομή του Ολύμπου της Λέσβου και τη σύγκριση του με τη γεωλογική δομή του Ολύμπου της Μακεδονίας - του βουνού των 12 θεών και την ιδιαίτερη σημασία του για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του ελληνικού χώρου, ξετύλιξε την γεωλογική ιστορία της Λέσβου που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια χρόνια. Αναφέρθηκε ακόμη στα τεκμήρια που εμφανίζονται στην Κεντρική Λέσβο για την της παρουσία του Ωκεανού της Τηθύως, που κάποτε χώριζε την Ευρώπη και την Αφρική, υπόλειμμα του οποίου είναι η σημερινή Μεσόγειος Θάλασσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δομές που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα: ηφαίστεια, ηφαιστειακοί δόμοι και φλέβες, θερμές πήγες, η ποικιλία των ηφαιστειακών πετρωμάτων που αξιοποιήθηκε από τον άνθρωπο στην κατασκευή μνημείων και φυσικά το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο της φύσης. Όλα αυτά αποτελούν το μεγάλο πλούτο της γεωλογικής μας κληρονομιάς.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, παρουσίασε το νέο γεωτουριστικό χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου ο οποίος αποτελεί έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για τον επισκέπτη της Λέσβου κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στο νησί προκειμένου να γνωρίσει τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία του.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν το νέο Γεωτουριστικό χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου στον οποίο περιλαμβάνονται τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου τα οποία έχουν καταγραφεί, περιγραφεί, τεκμηριωθεί και αξιολογηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής

με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο την οποία παρακολούθησαν πολοί κάτοικοι και επισκέπτες που γέμισαν το αμφιθέατρο.

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν εξαιρετική  παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τη Λέσβο και τη Μικρασία από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Τους μαθητές του Αναγνωστηρίου συνόδευε με την κιθάρα ο μουσικοδιδάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου. Στα σαντούρια έπαιξαν οι Μυρσίνη Καρακωσταντή, Άρτεμις Γεωμηλά, Μιχάλης Τζανής, Στρατής Τσομπανέλλης, Δημήτρης Σκλεπάρης, Μιλτιάδης Αργύρας, Ουρανία Αργύρα, Σοφία Σκορδά και Στέλιος Σκορδάς. Στα κρουστά ήταν ο Μιχάλης Κουτσκουδής και στο Τραγούδι η Γιάννα Καρακωσταντή.

Εκ μέρους του Αναγνωστηρίου Αγιάσου προλόγισε την εκδήλωση ο Παναγιώτης Σκορδάς ο οποίος αναφέρθηκε στην υπερεκατονταετή ιστορία και προσφορά του Αναγνωστηρίου στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου

Μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το Μουσείο θέλησε να ενισχύσει την προσπάθεια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου για διατήρηση της τοπικής μουσικής παράδοσης, τη διάσωση και επιβίωση της μουσικής κληρονομιάς του ελληνισμού της Μικράς Ασίας καθώς και της επαφής των νέων με το σαντούρι, ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο το οποίο τα τελευταία χρόνια με μεράκι, μεθοδικότητα και αγάπη διδάσκεται από το Αναγνωστήριο Αγιάσου.

 

Μοιράσου το άρθρο!