Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/10/2014 - 13:11

Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

20 χρόνια Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του και καλεί όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να γιορτάσουν μαζί του.

Ειδικότερα, το Μουσείο στα πλαίσια του εορτασμού, θα υλοποιήσει για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και για  μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Η οργάνωση των εκπαιδευτικών δράσεων εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και ειδικότερα της δράσης «Γιορτές της Γης στη Λέσβο» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» του άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί Παλαιοντολόγοι» οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής απολιθωμάτων. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ, ένα πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο, τα παιδιά ενσαρκώνουν το ρόλο του «Μικρού Παλαιοντολόγου», εξοπλίζονται με ερευνητική διάθεση και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τμήματα απολιθωμένων φυτών που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια, αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά τους, τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και καταγράφουν τις ομοιότητες και διαφορές τους.

Για τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Μουσείο θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές καλούνται να γίνουν συντηρητές απολιθωμάτων και αναλαμβάνουν να καθαρίσουν και να συντηρήσουν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων του Απολιθωμένου Δάσους. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων, τα εργαλεία και τα υλικά, τη χημική τους σύσταση και τις ιδιότητές τους καθώς και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος συντήρησης.

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αποτελεί κοινωφελές νομικό πρόσωπο το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από την ίδρυσή του, στόχος του Μουσείου ήταν να αποτελέσει φορέα ανάδειξης, προστασίας και προβολής του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και ένα σημαντικό εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο. Το Μουσείο κάθε χρόνο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αλλά και την ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής, της προβολής της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

 

 

 

                      

Μοιράσου το άρθρο!