Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

13/07/2016 - 12:41

Εκπαιδευτική δραστηριότητα στην έκθεση "ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ"

yle="text-align: justify;">Με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μικρούς φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ξεκίνησε η καλοκαιρινή εκπαιδευτική δραστηριότητα «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ», η οποία υλοποιείται παράλληλα με την ομώνυμη έκθεση που φιλοξενείται στη Μυτιλήνη στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και πραγματοποιείται καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 11:00 – 13:00, μετά από δήλωση συμμετοχής. 

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας τα παιδιά μεταφέρονται νοητά στο εργοτάξιο των ανασκαφών της διάνοιξης του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και για δύο ώρες γίνονται ερευνητές του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από μια διαδρομή έρευνας στον εκθεσιακό χώρο, ανακαλύπτουν πληροφορίες για τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τα ηφαιστειακά υλικά, αναζητούν πληροφορίες για τις εργασίες που υλοποιούνται στο εργοτάξιο, την κάθε εργασία, τη χρησιμότητά της, ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται, τα αποτελέσματά της και τη σημασία τους για την προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά γνωρίζουν τα νέα και μεγάλης επιστημονικής αξίας ευρήματα απολιθωμάτων, ταξιδεύουν νοητά 20 εκατομμύρια πίσω στο γεωλογικό χρόνο και παρατηρούν τα πεύκα, τις βαλανιδιές, τους φοίνικες και τους ηφαιστειακούς ορίζοντες πλούσιους σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές και γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Καινοτομία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι ότι τα παιδιά μεταφέρονται νοερά στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και έρχονται σε επαφή με εργασίες όπως η ανασκαφή, ο καθαρισμός και η συντήρηση απολιθωμάτων, η διαδικασία της μεταφοράς, γνωρίζουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κάθε φορά και συμμετέχουν και τα ίδια σε ανασκαφή φυτικών απολιθωμάτων. 
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.
 

Μοιράσου το άρθρο!