Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/07/2015 - 11:53

Έκθεση του Λευτέρη Δαλέκου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Έκθεση του Λευτέρη Δαλέκου με θέμα «Μυστικά μιας θάλασσας» θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  στο Σίγρι από 1 έως 31 Αυγούστου 2015. Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2015» που οργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

Τα έργα του Λευτέρη Δαλέκου, τα οποία για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο Μουσείο, εντυπωσιάζουν. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας  υλικά  ταξιδεμένα  στον αφρό της θάλασσας τα οποία έχει συλλέξει από περιπάτους σε αιγιαλούς, ξεδιπλώνει αρμονικά τα συναισθήματά του δημιουργώντας μοναδικά έργα.

Ο Λευτέρης Δαλέκος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1969.  Εδώ και 17 περίπου χρόνια ασχολείται με την κατασκευή διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων με κύριο υλικό τα ξύλα θαλάσσης. Όλα ξεκίνησαν όταν, κάνοντας μια βόλτα στην παραλία του Κάμπου Γαβαθά, παρατήρησε πολλά διάσπαρτα κομμάτια ξύλου σαν η θάλασσα να τα είχε αφήσει εκεί για κάποιον σκοπό. Τον εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή τα σχήματα και η καθαρότητα που είχαν: οι καμπύλες και οι πτυχές, οι ασπρισμένες και στιλπνές από τον ήλιο και την αρμύρα επιφάνειες, τα καλοδουλεμένα από τα κύματα «σβησίματα» των διακλαδώσεων. Σαν ένα γλυπτό το οποίο έχουν επιμεληθεί, με απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους, οι καλύτεροι στο είδος τεχνίτες: ο άνεμος, η θάλασσα, ο ήλιος, ο χρόνος…

Κάθε κομμάτι ξύλου έχει τη δική του, μοναδική, ιστορία να πει.  Είναι από μόνο του ένα γλυπτό με εικαστικό και διακοσμητικό ενδιαφέρον. Κάνοντας νοερά ένα ταξίδι στο χρόνο, κάθε φορά που πιάνει ένα κομμάτι ξύλου προσπαθεί να φανταστεί από πού ήρθε και με ποιον τρόπο κατάφερε να φτάσει στο σημείο που η θάλασσα το ξέβρασε.

Η έκθεση είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά 10:00-18:00.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

Μοιράσου το άρθρο!