Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/06/2016 - 05:49

Επαναξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO»

Tην εβδομάδα που διανύουμε επισκέπτονται τη Λέσβο αξιολογητές που προγράμματος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO προκειμένου να επαναξιολογήσουν την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Στα πλαίσια της αξιολόγησης διοργανώνεται συνάντηση με τους αξιολογητές όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη σημαντική αυτή διάκριση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

 

Όπως είναι γνωστό στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η ένταξη του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, μετά από απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO.

Η σχετική υποψηφιότητα κατατέθηκε από το Δήμο Λέσβου και σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» (18 Οκτωβρίου 2011). Το Νοέμβριο του 2015 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποφάσισε την δημιουργία του νέου Διεθνούς Προγράμματος με τον τίτλο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO και την ένταξη όλων των αναγνωρισμένων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων σε αυτό.

Η εξαιρετικά σημαντική διάκριση της Λέσβου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO διαρκεί για τέσσερα (4) χρόνια, συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 2012 – 2016. Προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO η Λέσβος επαναξιολογείται από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία υλοποιεί επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ωκεανίας και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.

Η αίτηση επαναξιολόγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον στηρίζεται στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων και στην ανάπτυξη συνεργειών. Θεωρούμε ότι η παρουσία σας στη συνάντηση με τους αξιολογητές της UNESCO την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα συμβάλει σημαντικά στην παρουσίαση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η Λέσβος να διατηρήσει τη σημαντική διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για την επόμενη τετραετία 2017 - 2020

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση Ο Διευθυντής του Μουσείου, Δρ. Νικόλαος Κ. Ζούρος Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου

 

Μοιράσου το άρθρο!