Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/08/2014 - 16:35

Εθελοντικές δράσεις των Προσκόπων Γλυφάδας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

style="text-align: justify;"> 
Σε εθελοντικές εργασίες στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας Σιγρίου συμμετείχαν ομάδα 26 ανιχνευτών του 1ου & 1ου Συστήματος Προσκόπων Γλυφάδας οι οποίοι επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσος και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους στις 27 και 28 Αυγούστου 2014.
Η επίσκεψη των προσκόπων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος.
Την Τετάρτη 27 Αυγούστου, οι πρόσκοποι επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο όπου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους όπου είχαν την ευκαιρία μέσα από τη μεγάλη ποικιλία απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια να γνωρίσουν την εξέλιξη των φυτών, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. 
Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι δήλωσαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου βίωσαν το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας καθώς και μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Οι δράσεις των προσκόπων της Γλυφάδας στο Μουσείο συνεχίστηκαν με συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Οι αλλαγές των εποχών & ο γεωλογικός χρόνος» και το τρισδιάστατο εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο» το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Την Πέμπτη 28 Αυγούστου επισκέφτηκαν το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου όπου γνώρισαν μοναδικά εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και θαύμασαν το σπάνιας ομορφιάς γεώτοπο. Στο Πάρκο Πλάκας με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των απολιθωματοφόρων θέσεων. 
Θέλοντας να επιτελέσουν το προσκοπικό τους έργο, οι πρόσκοποι διανυκτέρευσαν στους χώρους του Μουσείου.
Μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο Απολιθωμένο Δάσος, πλήρως ικανοποιημένοι από τις εργασίες τους και τη φιλοξενία του Μουσείου, δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους σε εργασίες ανάδειξης ενός φυσικού μνημείου, όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ήταν μια μοναδική εμπειρία και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν ξανά σύντομα την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Προκειμένου να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς το Μουσείο, δώρισαν μια χειροποίητη ξύλινη κατασκευή την οποία σκάλισαν οι ίδιοι. 
 

Μοιράσου το άρθρο!