Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/07/2011 - 19:07

Γευσιγνωσία λεσβιακών παραδοσιακών γλυκών κουταλιού στο Μουσείο στο Σίγρι

Γευσιγνωσία λεσβιακών παραδοσιακών γλυκών κουταλιού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τα γλυκά του κουταλιού είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση και τα έθιμα της Λέσβου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παραδοσιακά η διατήρηση φρούτων και λαχανικών με ζάχαρη και η μεταποίηση τους σε γλυκά υπήρξε ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος αξιοποίησης του πλεονάσματος της παραγωγής τους ιδιαίτερα τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία ή άλλες μέθοδοι διατήρησης.

Σήμερα στη Λέσβο αναβιώνει η παράδοση από τις γυναίκες των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών οι οποίες δημιουργούν αριστοτεχνήματα γεύσης αξιοποιώντας τα προϊόντα του τόπου τους με πολύ κέφι και μεράκι και αξιοποιώντας τις παλιές συνταγές της γιαγιάς.

Τα εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά λεσβιακά γλυκά είχαν την ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουν και να γευθούν οι επισκέπτες της εκδήλωσης Γευσιγνωσίας που οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι με εντυπωσιακή συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι δεκάδες επισκέπτες δοκίμασαν γλυκά που παρασκευάζουν οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου. Γλυκό ντοματάκι, μελιτζανάκι, τριφτό κολοκύθι, πορτοκάλι, νεράντζι, νερατζάκι, λεμόνι, σταφύλι, ελιά, καρυδάκι, κάστανο, καρπούζι, κυδώνι, αντζούρι και πολλές ακόμα γεύσεις θα ταξιδέψουν για μία ακόμα φορά τους επισκέπτες του Μουσείου σε μοναδικά γευστικά μονοπάτια.

Tα Γλυκά Κουταλιού της Λέσβου ζωντανεύουν μια παράδοση χρόνων των οικογενειών του νησιού που στηρίζεται στη αγνότητα και ποιότητα των πρώτων υλών που προσφέρει η λεσβιακή γη. Τα αξέχαστα γλυκά της γιαγιάς, απόλυτα προσαρμοσμένα στη σύγχρονη διατροφή, προσφέρονται σε μοναδική ποικιλία γεύσεων με τον παραδοσιακό τρόπο ή συνδυάζονται  με γιαούρτι ή παγωτό, στο πρωινό ή σε κάθε είδους γλυκίσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τη 12η Γιορτή Αγροτουρισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033,

Μοιράσου το άρθρο!