Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

14/07/2015 - 13:03

«Γιορτές της Γης». Εκδηλώσεις τον Ιούλιο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Έ

να πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά το μήνα Ιούλιο, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης».

Στόχος των εκδηλώσεων, που θα συνεχιστούν μέχρι και το Σεπτέμβριο, είναι να προσφέρουν τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους ποιοτικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες, μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, το Γεωπάρκο Λέσβου και τον πολιτισμό της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το μήνα Ιούλιο περιλαμβάνει:

*     ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» Ÿ  Καθημερινά όλο τον Ιούλιο

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Ώρες έκθεσης: Καθημερινά 9:00 – 18:00

 

*     16η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  Ÿ  Καθημερινά όλο τον Ιούλιο

Στα ειδικά περίπτερα που έχουν στηθεί στους χώρους του Μουσείου βρίσκονται τα καλύτερα των προϊόντων των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Λέσβου, των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, των τυποποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και των παραδοσιακών και μοντέρνων προϊόντων που παρασκευάζουν παραγωγοί και βιοτέχνες της Λέσβου.

 

*     ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ - ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ - ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ MEΓΑΛΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ  ΣΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ÿ  Καθημερινά όλο τον Ιούλιο

Δραστηριότητα για παιδιά και ενήλικες «Γνωριμία με τον Εγκέλαδο - Προσομοίωση καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου». Περιλαμβάνει προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου μεταξύ των οποίων και το μεγάλο σεισμό των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011.

 

*     ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ÿ  Καθημερινά κατόπιν συνεννόησης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ. Καθημερινά κατόπιν συνεννόησης για ομάδες 5 παιδιών και άνω.

 

*     ΔΙΑΛΕΞΗ  «ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»  Ÿ  Τετάρτη 15 Ιουλίου, 13:00 μ.μ.

Διάλεξη του κ. Ηλία Βαλιάκου, Msc Γεωλόγου, Προϊσταμένου Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, με θέμα «ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

 

*     ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ÿ  Σάββατο 18 Ιουλίου, 12:30 μ.μ.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσίασης του Γεωπάρκου San’in Kaigan – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από τους μαθητές του Γυμνασίου Toyooka από την Ιαπωνία

 

*     ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ  Ÿ  Κυριακή 19 Ιουλίου, 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.

Γευσιγνωσία παραδοσιακών γλυκών κουταλιού που παρασκευάζουν οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου στα πλαίσια της 16ης Γιορτής Αγροτουρισμού

 

*     ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  «ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»  Ÿ  Κυριακή 19 Ιουλίου, 13.00 μ.μ.

Παρουσίαση του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Msc Γεωλόγο του Μουσείου.

 

 

*     ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ÿ  Κυριακή 19 Ιουλίου, 10:00 π.μ. – 12:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ

 

*     ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  Ÿ  Τετάρτη 22 Ιουλίου , 13.00 μ.μ.

Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» και παρουσίαση των αποτελεσμάτων των νέων επιστημονικών ερευνών από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Msc Γεωλόγο του Μουσείου.

 

*     ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ  Ÿ  Κυριακή 26 Ιουλίου, 11:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.

Γευσιγνωσία μαρμελάδων και μελιού που παρασκευάζουν οι τοπικοί παραγωγοί της Λέσβου στα πλαίσια της 16ης Γιορτής Αγροτουρισμού

 

*     ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  «ΝΗΣΙΩΠΗ: Το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»  Ÿ  Κυριακή 26 Ιουλίου,, 13.00 μ.μ.

Παρουσίαση του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης από την κα. Όλγα Τσαλκιτζή, Msc Γεωλόγο του Μουσείου.

 

*     ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  Ÿ  Κυριακή 26 Ιουλίου, 10:00 π.μ. – 12:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ

 

*     ΣΥΝΑΥΛΙΑ  Ÿ  Παρασκευή 31 Ιουλίου, 21:00 μ.μ.

Συναυλία με τον Κώστα Παρίση και το Μάκη Ψαραδέλλη στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράλληλα στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17 – Έναντι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης) για όλο το μήνα Ιούλιο θα παρουσιαστεί η περιοδική έκθεση:

*     ΕΚΘΕΣΗ «ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη Ÿ  Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 π.μ. – 16:00 μ.μ

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή 9:00-18:00).

Μοιράσου το άρθρο!