Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/06/2015 - 06:37

Γνωριμία των προσκόπων της Μυτιλήνης με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους

Το 2ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης γνώρισαν τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους

 

Συνεχίζεται η έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη

 

Τα νέα ευρήματα ζώων του Απολιθωμένου Δάσους ανακάλυψαν τα Λυκόπουλα και τα μέλη της Ομάδας του 2ου και 3ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης τα οποία επισκέφτηκαν την έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στη Μυτιλήνη στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο γνώρισαν το πλούσιο τροπικό δάσος της Λέσβου, τα μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων αλλά και τις νέες πληροφορίες που δίνουν για το οικοσύστημα της περιοχής πριν 18-20 εκατομμύρια χρόνια και τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Τα Λυκόπουλα και τα μέλη της Ομάδας του 2ου και 3ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης περιπλανήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο ανάμεσα σε απολιθωμένους κορμούς δέντρων, αναζήτησαν πληροφορίες για τα είδη των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους και παρατήρησαν στο μικροσκόπιο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.

Η σημασία των ευρημάτων της έκθεσης

«Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους»

Στην έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους» παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην ευρύτερη περιοχή της Άντισσας Λέσβου.

Πρόκειται για μοναδικής αξίας απολιθώματα ζώων τα οποία δίνουν νέες πληροφορίες για το οικοσύστημα της περιοχής και συνθέτουν την εικόνα του Απολιθωμένου Δάσους. Πρόκειται για τα παλαιότερα απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα τα οποία μας δίνουν νέες πληροφορίες για τις μεταναστεύσεις των ζώων αυτών από τον τόπο καταγωγής τους (Ασία) προς την Ευρώπη καθώς η Λέσβος - τμήμα της Αιγηίδας χέρσου - αποτέλεσε γέφυρα μετανάστευσης για μεγάλο αριθμό ειδών. Παράλληλα, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν το υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη και την ύπαρξη πυκνού υποτροπικού δάσους γύρω από τοπική μεγάλη λίμνη.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται απολιθώματα αλιγάτορα τα οποία για πρώτη φορά που αναγνωρίζονται στον ελληνικό χώρο.

Η έκθεση είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00 (8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη - έναντι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου).

Παράλληλα κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης οργανώνονται καθημερινά εκπαιδευτικές και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Η οργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

 

Μοιράσου το άρθρο!